BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Magasépítő technikus

01A magasépítő technikusok, vagy más néven építésztechnikusok képezik az építő szakma legnépesebb csoportját. A Vízműben folytatott tanulmányaik alatt a tanulók megismerik az új épületek építésének technológiáját, szerkezeti megoldásait, munkaszervezési módszereit; a korszerű és hagyományos építőanyagokat. Nagy hangsúlyt kap a felújítás, az üzemeltetés, a fenntartás, a műemlékmegóvás is. Az építésztechnikusok szakmai tudása két masszív pilléren nyugszik: egyrészt tudniuk kell olyan épületeket megálmodni, melyek a használó elvárásainak megfelelnek, másrészt tudniuk kell megépíteni, kialakítani olyan szerkezeteket, melyek biztosítják az építmény hosszú távú, üzemképes létét. Ezen készségek kialakítása érdekében ők azok, akik a legtöbbet rajzolnak: szabadkézzel vázolnak, rajzeszközökkel szerkesztenek, számítógéppel terveznek; és sokat számolnak a garantált biztonság érdekében. Technikusként feladatuk lehet az új épületek építésének előkészítése, az építés irányítása, felügyelete vagy a művezetői feladat ellátása is.

Elhelyezkedésükre számtalan lehetőség kínálkozik. Részt vehetnek a tervezőmunkában, a tervezőmérnök mellett különböző részfeladatok ellátásában is. A helyi önkormányzatoknál mint műszaki előadók segítik a településrendezési munkákat, építési ellenőrzéseket, építési engedélyek kiadását. A biztosító társaságoknál szívesen alkalmazzák őket kárszakértőként. Önálló tevékenységként vezethetnek építési vállalkozást. Az építés ősi mesterség.

Az oktatásában is sok hagyományos módszert használunk: a tananyag közös feldolgozása, táblai rajz, ismétlés, csoportmunka, digitális tananyagok, bemutatók. Jelentős súlyt kap emellett a számítógépes tervezőprogramok megismerése, használata, a korszerű elvek, multimédiás eszközök alkalmazása is. Szakmai napokon a modern építőanyagokat a gyártó vállalatok műszaki szaktanácsadói mutatják be. Sokan folytatják tanulmányaikat a Műszaki Egyetemen vagy a főiskolákon. Jó műszaki alapozásuknak köszönhetően sikerrel veszik a legnehezebb akadályokat is. Végzett építészmérnökként az építészet szerelmeseiként élik le tartalmas életüket.

 02

03

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.