BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hagyományőrző Nap

Különleges eseményre gyülekeztek április 1-jén reggel a vízműsök. Novák Attila tanár úr és a diákönkormányzat szervezésében kitárta kapuit a hagyományőrző tábor, ahol lehetőségünk nyílt arra, hogy egy napra belekóstoljunk a magyar hagyományokba, ezeket megtekintsük, átéljük és magunk is kipróbáljuk, részeseivé váljunk akár évezredes, akár pár évszázados szokásoknak, tevékenységeknek.

A megnyitó után bemutatkoztak a tevékenységvezetők, lángra lobbant a máglya, végigröppentek az udvaron az első nyílvesszők, és kezdetét vette a változatos, sokszínű hagyománykóstoló. Mindenki találhatott-választhatott kedve, ízlése alapján valamilyen tevékenységet.
Az udvar iskola felőli részén menyecskéink népdalokat énekeltek, majd a táncos lábú érdeklődők egész délelőtt csatlakozhattak alkalmi népitáncos csoportunkhoz. Akinek úgy hozta kedve, megtanulhatott eljátszani egy-két dalt a citerán. 
A mesterségek utcájában folyamatosan zajlott a nyüzsgés. Nádsípot készíthettünk, szőhettünk, hímezhettünk, gyöngyöt fűzhettünk. Vagy lehuppanhattunk a fazekaskoronghoz, és agyagozó készségünket bizonyíthattuk. A harciasabb lelkűek a láncing-gyártás aprólékos örömeiben merültek el, majd fel is öltötték készítményüket. 
Akik mozgalmasabb akciókra vágytak, paripára pattanhattak, és elmondhatták magukról, hogy nyereg nélkül is megülik a lovat. Marcona vízműsök többféle fegyvernemben is próbára tették ügyességüket: íjászok, barantás betyárok küzdöttek meg egymással. Sokan a karikás ostort igyekeztek kezessé tenni. 
A díszteremben filmeket tekinthettünk meg az ősmúltról, a lovas íjászatról.
Egész délelőtt ínycsiklandó illatok szálltak az udvaron. Több üstben rotyogott a babgulyás, amit délben jó étvággyal fogyasztottunk el - daloskedvűek, táncoslábúak, kézművesek, csikósok, vitézek - mindahányan.
Köszönjük a szervezőknek a derűs, tartalmas hagyománykóstolót. Egészségünkre vált és várjuk a folytatást!

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.