BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Vízműsök világszerte

ML002016. január 27-én a harmadik és a negyedik órában rendhagyó előadáson vehettek részt a Vízmű végzős, illetve technikusi képzésen lévő diákjai.
Mosonyi László, iskolánk régi diákja tette tiszteletét szeretett középiskolájában, s egyúttal érdekes előadással készült.
László 1964-ben fejezte be tanulmányait a Vásárhelyi Pál Technikumban, ahonnan út-,híd-, és vízműépítési szakemberként távozott. Még ebben az évben felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karára, ahol 5 évig tanult. Az egyetemi évek után megtanult franciául, ami kifejezetten a hasznára vált.


Az előadás keretei közt sort kerített különböző munkáinak bemutatására. Dolgozott többek közt szakaszmérnökként, illetve vezető tervezőként. A bemutató fő témái mégsem magyarországi munkái voltak, hanem külföldi munkásságába nyerhettünk betekintést.
1975-től 1980-ig részt vehetett első állami kiküldetésén szakértőként egy algériai kooperációban, ahol fiatal technikusok, mérnökök képzése, utak, hidak tervezése és ezek építésének irányítása volt a feladata.
1983-ban újra külföldre utazott a második algériai kooperáció által és ekkor 7 évet töltött el ott. Feladatai közé tartozott a körforgalmú csomópontok tervezése mellett, a földközi-tengeri kikötő építésének irányítása. Kifejezetten büszke, hogy egy ekkora projektben vehetett részt.
1992-től 1996-ig igazán nemes feladatban volt része, mégpedig Magyarországot képviselte a párizsi székhelyű Útügyi Világszövetség híd bizottságában, amit szintén szakmai sikerei közé sorol.
1998-ban vállalkozási igazgató lett a Mélyépítő Bp. Kft-nél. 2004-ben olyan munkára adta fejét, ami sokak számára teljesen idegen. Elefántcsontpartra utazott, ahol mindenféle modern technika nélkül útépítést kísérelt meg. Elmondása szerint, hiába nehézkesen, de végül beindult a munka a helyi lakosok és munkások segítségével. Eszközök hiányában, házi praktikákkal megoldottak minden felmerülő gondot, és mindig napra készen állt, hiszen Ő maga is kint dolgozott, néha igen kemény fizikai munkát végezve.
2007-ben a sokak számára ismerős, Duna Aszfalt Kft. vállalkozási igazgatója lett, ahol 5 éven keresztül, egészen nyugdíjba vonulásáig tevékenykedett. Mindeközben 2011-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság Katanga tartományának meghívására egy állami cégnél útépítési munkák beindításában vett részt és szakmai előadásokat tartott.
Összeségében véve 13 év szakértői tevékenysége volt Algériában, Elefántcsontparton és Kongóban, s rengeteg nemzetközi szakmai konferenciára kapott meghívást, amiket szintén szakmai sikerei közé sorol.
A szakmai sikereket soha nem egyedül értem el, mindig volt egy erős, megbízható, családi, kollegiális, baráti háttér, és nekik köszönhetem az elért eredményeket.” –vélekedik sikerei kapcsán László.

 

Mindenki számára ismerős lehet az erzsébethelyi Jézus Szíve Katolikus Templom, melyről nem is sejtenénk, hogy e világot látott, szinte mindenhez értő ember keze munkája alatt épült. Mosonyi úr Jaminában töltötte fiatalkori éveit, így kétségek nélkül elfogadta a templom megtervezését, építésének megszervezését és irányítását. 1992-ben hozzá is láttak a munkálatokhoz, s a kitűnő szervezésnek és munkának köszönhetően egy év alatt sikerült befejezni a projektet. Különösen büszke e munkájára, hiszen teljesen más jellegű, mint a korábbiak, nem a közútépítéshez kapcsolódik.
Legutolsó külföldi munkája építési szerződésének aláírására 2015 februárájában került sor. A kongói útépítéshez csatlakozó zambiai úthálózat továbbépítésével bízták meg. Sajnos betegsége miatt egy darabig fel kellett függeszteni munkáját, de állapota javulásának köszönhetően három hét múlva utazik vissza és újult erővel folytatja tevékenységét.
Sokan el sem tudjuk képzelni hányfele járhatott, mennyi hatalmas híd és út építése köthető a nevéhez! Unokaöccse, Kutyej Ákos iskolánk 10.B osztályos tanulója, aki méltán büszke nagybácsijára és nagyapjára, Mosonyi Istvánra, aki szintén iskolánk tanulója volt.
Lászlónak elkövetkezendő munkáihoz további sikereket kívánunk!
A Vízműsöknek pedig azt tanácsolom, hogy tanuljunk, hiszen láthatjuk, hogy egy magyar építőmérnök milyen sikereket érhet el akár Magyarországon, akár külföldön.

ML01ML 02ML 03ML 04ML 05ML 06ML 07ML 08ML 09ML 10

Copyright © 2013. All Rights Reserved.