BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Bolondok napja

             
Jelentkezz nálam április elsején elsőként, és jutalmad egy tábla csokoládé! 
Ez nem áprilisi tréfa!
Próbáld ki!

Azt, hogy miért lett április elseje a „Bolondok napja”, nehéz ma már megmondani. Számtalan változat olvasható a bolondozás eredetéről, ezekből említek néhányat.

Feljegyzések szerint már az ókori görögök is szenteltek egy napot a nevetésnek, a jókedvnek. Kelta népszokás volt egy bolondos tavaszkezdő örömünnep tartása, utalva a szeszélyes áprilisi időjárásra.
Egy másik forrás szerint a tréfálkozás Franciaországból ered. A régi naptár szerint az év április 1-jén kezdődött, amikor az ismerősök megajándékozták egymást. IX. Károly király 1564-benelrendelte, hogy az évet január 1-jén kell kezdeni, így a komolyabb ajándékozás is átkerült erre a napra. Megmaradt viszont áprilisban a „hamis” évkezdet bolondozással, vicces ajándékokkal. 
Németországban 1631 óta ismerik a „bolondünnepet”, amit ott az óitáliai szaturnáliákból származó bolondünnepre vezettek vissza.
A néprajzkutatók szerint a XVIII-XIX. században élte fénykorát ez a tréfálkozás.
Április 1-je Hugó napja, a téli napfordulótól számított 100. nap, régi magyar neve „száznap”. Az indás növények vetőnapja volt, mert a néphit szerint Júdás ezen a napon akasztotta fel magát. 
Bármi is az eredete ennek a bolondos napnak, egyre ügyelj: ha kedved van megtréfálni a társadat, akkor úgy tedd, hogy az ne legyen bántó, sértő. És ha sikerült a móka, akkor együtt nevessetek rajta…

 

        

Copyright © 2013. All Rights Reserved.