BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Húsvét Ukrajnában

01Tavaly már írtam az ukrán karácsonyi szokásokról, hogy mennyiben mások, mint nálunk. Hogy teljes legyen a kép, a másik legjelentősebb ünnepről is szólok pár mondatban.
A családban is, ahol éltem nagy készülődés előzte meg a húsvétot. Ha nem is minden szokás, de a legfontosabb húsvéti szertartásos ételek szentelése sosem maradhatott el. Ehhez el kellett menni a templomba.

Nagy élmény számomra, amikor több ezer ember vár a kosárkájával a templomon kívül, több sorban, a főút két oldalán. Húsvét éjszaka minden templom és imaház megtelik, ilyenkor várnak a papra, aki szentelt vízzel megszenteli az ételeket. Ez a szertartás több óráig is eltarthat.

Utána hazaballagnak az emberek, és esznek a szentelt ételből. De menjünk sorjában, nézzük a húsvéti történéseket.
A húsvét szimbolizálta az élet diadalát. Nagycsütörtökön az Istent várták vendégségben, eddig a napig igyekeztek kitakarítani a házban, kimosni, kivasalni, és csak ezután lehetett Nagypénteken tojást festeni és pászkát sütni. A pászka formája hasonlít a mi kuglófunkra, de nem annyira édes, egyszerű tésztájú és hamar megszárad, ilyen állapotában teához kitűnő. A tetejét színes mázzal díszítik, és minden méretben előfordul.
A fűzfa szentelése is egyike a húsvét hagyományos előkészületeinek. Megelőzve magát az ünnepet húsvét előtti utolsó vasárnap történik. A fűzfa egyike az ukrán szimbólumoknak, akárcsak a kalina (apró piros bogyós fácska, több népi dalban fellelhető). A megszentelt fűzfaágat aztán szétszórják a ház körül, a házban.
A húsvéti szertartásos ételek közé tartoznak: a hurka, kolbász (kolbászba nem tesznek piros paprikát, a hurkában a rizs helyett hajdinakása van), pászka, hímes tojás. A sót és a kenyeret is megszentelik.
Igazából bármit lehet már enni a nagy böjt után. A nálunk szokásos húsvéti sonka helyett sült, fokhagymás disznóhús kerül az ünnepi asztalra, amit napokkal előtte bepácolnak.
Locsolkodni nem szokás, helyette gyerekek házalnak és verseket mondanak, cserébe hímes tojást kapnak.
Az ukrajnai húsvét időpontját az ortodox naptár határozza meg, így az rendszerint eltér a miénktől. Az ukránok ebben az évben május 1. és 2. napján ünnepelnek. Kívánom Ukrajnának, minél hamarabb nyugodtan és békében tölthesse a húsvétot!

 

0203040506070809101112

Copyright © 2013. All Rights Reserved.