BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Utazás a Duna Múzeumba

01A Víz Világnapja alkalmából, az Országos Vízügyi Főigazgatóság közreműködésével, iskolánk vizes tanulói közül 45-en ellátogathattak az esztergomi Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumba. Kovács Róbert kollégám is velük tartott, őt kérdeztem az élményeiről:
- Hogyan kerül egy földmérő a csapatba?
Nos, kísérő tanárnak kértek fel a kollégák, de azt is el kell mondani, hogy a földmérés is igen szorosan kapcsolódik az építőiparban minden ágazathoz, hiszen a vízügyi létesítmények (mint minden más építmény) felmérése, kitűzése esetén elengedhetetlenek a földmérési ismeretek, vagy egy földmérő mérnök jelenléte. Így tehát elmondható, hogy nem kívülállóként mondtam igent a felkérésre.

- Mit láttatok a múzeumban? Voltak földméréssel kapcsolatos eszközök, műszerek is?

Reggel korán indultunk a KÖVIZIG által biztosított busszal, hiszen hosszú volt az út. A korai indulás ellenére is mindenki lelkes várakozással kezdte a napot. Megérkezésünk után 3 csoportra osztva tekinthettük meg a kiállítást, illetve a múzeum egyéb látnivalóit.
Az egyik állomáson egy látványtárat vehettek birtokba a gyerekek, itt megismerkedhettek régi idők földmérési, hidrometriai műszereivel, földmérési alappontjeleket láthattak, és mindezekről egy laptop segítségével interaktívan informálódhattak. Láthattunk régi térképeket, felmérések eredményeit papírra vetve, valamint igazi érdekesség volt Vásárhelyi Pál és Széchenyi István útlevele, amellyel a tanulmányútjaikat bonyolíthatták.
A második körben egy a víz fizikai tulajdonságait bemutató kísérletet végezhettek a múzeumpedagógus segítségével. A felületi feszültség jelenségét tapasztalhatták meg a tanulók a látványos kísérletezéssel.
A múzeum állandó kiállításának megtekintése is igen mozgalmas volt, hiszen makettek működtetésével láthatták az iskolában megtanult műtárgyakat működés közben, vagy esetleges hatásmechanizmusukat. A neves vízügyi szakemberek bemutatása is feladatokon keresztül történt, valamint játékos formában keresgélhettek egy térképen jellegzetes, ismert vízügyi létesítményeket.
- Megnéztetek más nevezetességet is Esztergomban?
A szakmai tapasztalatszerzésen túl a gyönyörű időjárás lehetővé tett egy gyors látogatást a bazilikánál, amit szintén élveztek a diákok és én is.
Köszönet illeti a szervezőket, akik lehetőséget biztosítottak a kirándulásra, és köszönet a múzeumnak és az érdeklődő vízműsöknek a tartalmas napért!

 

 

0203040507060910081112141315161718192021

Copyright © 2013. All Rights Reserved.