BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Az Öresund-híd

1Még csak tizedikesek vagyunk, de egyre jobban elmélyülünk a műszaki tudományokban. Az egyik statikaórán a függőhidakról tanultunk, s a példák között tanárunk megemlítette az Öresund-hidat is. A csaknem 8 km hosszú vegyes forgalmi híd a maga nemében a leghosszabb Európában, és néhány éve magam is láttam, amikor átutaztam rajta Svédországból Dániába. Kínálkozik az alkalom, hogy most cikket írjak a látottakról, a különleges Öresund-összeköttetésről, arról a szép utazásról, arról az emlékezetes nyárról.

 

 

Az Öresund-szoroson száraz lábbal történő átkelés régi vágya a két ország lakóinak. Az ezredfordulóra az álom valóra vált: egy csodálatos vonalas tengeri műtárgy épült itt. Az építészeti remekmű egy kétvágányú vasúti és osztott pályás közúti hídalagút kombináció A közel 8 kilométeres híd vezet a svéd partoktól a mesterséges Peberholm-szigetig, amely a szoros közepén fekszik. A maradék távolságot onnan a dán Amager-szigetig viszont egy alagút teszi meg. A hárfa rendszerű kábelhidat a svéd Kockums Karlskronaverken készítette. A gyártása 1996-ban kezdődött, s a forgalomnak 2000. július 1-jén adta át II. Margit dán királynő és XVI. Károly Gusztáv svéd király.

 

Az emlékezetes utazásra 2011-ben került sor. A nyár egy részét Svédországban (Malmöben) töltöttem nagynénémnél. Már odaérkezésemkor elvarázsolt ez az „új világ”, magával ragadott a táj és város szépsége. Rendezett utcák, a kocogó svédek, a régi és új épületek harmóniája, az óriási parkok és persze a tenger, egyszóval Malmö gyönyörű és tiszta város. Kint létem alatt nagyon sok időt kirándulással töltöttünk. Edit nagynéném, aki már 29 éve Malmöben él, sok érdekességet és nevezetességet megmutatott.

 

Malmö központjában található Lilla torg, amely egy hangulatos kis tér. Régen piactér volt, ma már különböző vendéglátó egységek sorakoznak itt. A főtéren díszeleg Malmö legrégebbi és legszebb épülete, a Szent Péter templom, amelyet a 14. században építettek. Szerintem régi stílusa miatt ez messze a legjelentősebb épület a városban. Ami nagyon látványos, és engem is elbűvölt, az Skandinávia legmagasabb lakóépülete, a Turning Torso. Egy új, 190 méter magas és 54 emeletes toronyház, az Öresund régió egyik építészeti látványossága. Lenyűgöző, furcsa csavart formájú alkotás. Az építmény két legalsó egységében irodák, a többiben összesen 149 lakás kapott helyet. Kilenc ötemeletes kocka alkotja az épületet, melynek képe e formák lépcsőzetes egymásra helyezésével olyan, mint ha megcsavarodna. A felső kocka az alsóhoz képest 90°-os eltérést mutat. Középen mennek a liftek, amelyek 38 másodperc alatt repítenek fel a felső szintre. Sajnos az épületbe nem mehettünk be, mert azt belül turisták nem látogathatják.

 

Kirándulásunkat Helsingborgban folytattuk. Mivel e helyen van a legrövidebb tengeri kapcsolat Dániával, ezért könnyűszerrel átruccanhattunk komppal megnézni Kronborg várát (Hamlet váraként is említik) Helsingörbe. A vár nem olyan díszes, viszont festői helyen, egy tengerszorosba benyúló földnyelven fekszik, a várostól egy keskeny vizesárok választja el. Kicsit komor, szomorú hangulata van, amit még fokoz a felette keringő sirályok és más tengeri madarak hada. A kastély története az 1420-as évre nyúlik vissza, amikor VII. Erik építette a Krogen nevű erődöt. A király vámot vetett ki az Öresundon áthaladó hajókra, és ennek nyomatékosítására erődítményt emelt. II. Frigyes az épületegyüttest átépítette egy Európa-szerte egyedülálló reneszánsz kastéllyá, majd átneveztette Kronborgra. Ez évszázadokon át szolgált királyi palotaként, később nagy része tűz martalékává vált, de sikerült felújítani. Jelenleg múzeumként működik és rengeteg turistát vonz évről évre. Kronborg 2000 óta a világörökség része. Érdekesség, hogy ebben a várban játszódik Shakespeare Hamletje. A dráma egyébként hihetetlenül népszerű Dániában.

 

Egy újabb nap következett, amely szintén tartalmas és mozgalmas volt. Ismét Dániába (Koppenhágába) utaztunk. Még Malmöben egy ufo formájú torony mellett mentünk el, erre fel is figyeltem, és megkérdeztem Editet, hogy mi ez a nagy torony. A neve Hyllie ufo vattentorn (víztorony), 1973-ban építették, 10200 köbméter víz van benne, 62 méter magas, 1996-ig az épület legtetején étterem működött. Éjszaka, ünnepeken és fesztiválokon más-más fényekkel világítják ki. Utunkat folytatva vonatra ültünk és átutaztunk Koppenhágába, nem is akárhogyan. Az út egy részét a tenger felett, másik részét a tenger alatt tettük meg - a korábban bemutatott Öresund-hídalagút kombináción végighaladva.

 

A dán fővárosban is közvetlen élményeket gyűjtöttünk. Feltűnő volt, hogy az emberek nagy része kerékpárral közlekedik. Felejthetetlen emlékekkel gazdagodva értem haza Magyarországra. Remélem, hogy ezt a fotók is jól illusztrálják.

23 45678910111213

Copyright © 2013. All Rights Reserved.