BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Mályvád Teljesítménytúra 2016

09 23 malyvad 00Az idei évben huszonhatodik alkalommal rendezte meg a Mályvád Teljesítménytúrát a Körösök Völgye Turista Egyesület augusztus 27-én. A túra 55 km, útvonala a Gyula -- Gyulavári -- Solymos -- Mályvádi Őstölgyes -- Sitka -- Városerdő -- Remete -- Szanazug -- Doboz -- Póstelek – Gyula állomásokat érintve halad -- jórészt ártéri erdők festői környezetében lévő -- jelzett turistautakon.

Az 55 km-es táv mellett négy kisebb résztávot is lehetett választani: 12, 24, illetve 35 km-en mehettek a természetbarátok. A túrát kiírás szerint gyalog és kerékpáron teljesíthették a résztvevők, de akadtak olyan túrázók, akik futva tették meg a távot.

 

Baráti társaságommal negyedik alkalommal vettem részt a rendezvényen. Az idő kiváló volt, igazi nyár végi, kellemes napsütésben kerékpároztuk végig az 55 km-es útvonalat.

Annak ellenére, hogy nem először vettem részt a túrán, ismét új élményekkel gazdagodtam. Ezek közül (szakmai okokból) szeretném kiemelni a mályvádi árvízvédelmi szükségtározó új műtárgyait, amelyeket 2015. november 18-án adtak át.

A mályvádi árvízvédelmi szükségtározó a beruházás megvalósítását megelőzően robbantásos megnyitási hellyel rendelkezett. A KEOP-7.2.1.1-2008-0027 azonosító számú pályázat keretében korszerűsítették a meglévő megnyitási helyet, kiépítettek egy felső megnyitási helyet, a Fekete-Körös bal partjának töltését 12,4 km szakaszon az előírt szintre sapkázták, ultrahangos vízhozammérő helyet alakítottak ki a tározóba bevezetett vízmennyiség meghatározásához, valamint megközelítési utat építettek a gátőrházhoz és a felső megnyitási helyhez.

A fejlesztés megvalósulásával biztosított a tározó szabályozott töltése és leürítése, ezáltal a tározó megnyitásához szükséges időelőny csökkent, a túltöltődés veszélye megszűnt.

A túra során sok kedves ismerősömmel is összefutottam, többek között Bogdánné Gondi Melinda tanárnővel, aki futva teljesítette a 35 km-es távot, illetve egy diákunkkal, aki édesapjával tekerte le az 55 km-t.

Mindenkinek ajánlani tudom az egész napot kitöltő programot, aki szereti a mozgást és a természetet.

Ne feledjétek, jövőre huszonhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Mályvád Teljesítménytúra augusztus végén. Lehet, hogy találkozunk!

 

09 23 malyvad 01

 

 

09 23 malyvad 02

 

 

09 23 malyvad 03

 

 

09 23 malyvad 04

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.