BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Szakma, avagy szerelem

1Egy esős októberi délutánon Novák Zoltán tanár úr és öt osztálytársam társaságában egy pár kellemes órát tölthettem el a békéscsabai Széchenyi Emlékházban.

A "Híd, ami összeköt" címmel meghirdetett program keretében kiállítottuk a vízműs elődeink által korábban készített tésztahidakat, és hogy a délutánt érdekesebbé tegyük, szerveztünk az érdeklődő látogatóknak egy vetélkedőt.

Ennek szabálya mindössze annyi volt, hogy három darab A/4-es lapból 20 cm hosszú áthidaló szerkezetet kellett létrehozni, amit két végénél téglákra tettünk, majd megterheltünk.

Az "építők" tehetségét dicséri, hogy készült olyan papírhíd is, ami több mint 5 kg súlyerőt is elviselt a tönkremenetele előtt. A kísérlet megerősítette azon tudásunkat, hogy a zárt szelvényű hidak igen jól viselik a terheket.

A rendezvény végén Török Árpád tanár úr "A hídépítés története" címmel tartott előadást. Ennek során sok különleges és szép hidat megismerhettek mindazok, akik beültek a több mint száz képet bemutató vetítésre. Örömmel fedeztük fel, hogy ez a prezentáció a Hídépítés című tantárgyunk egy fejezetére épült.

Én nagyon élveztem a délutánt. Remélem, hogy nagyon sokan megszeretik ezt a szakmát, és bővülni fog a ”hidasok népe”.


234567891011

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.