BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Találtam egy világrekordert

1Ebben a tanévben már több szakmai tantárgyat tanulunk. Az egyik új tantárgy a hídépítés. Személy szerint engem nagyon érdekelnek a hidak; rendkívüli, csodálatos mesterműveknek tartom őket.

Az egyik órán a tanár úr különös házi feladatot adott: mindenki válasszon egy számára kedves hidat, azt jellemezze az órán tanult szempontok szerint, és "szakvéleményét" küldje el neki.

A hidak osztályozása során sok szempontot tanultunk, számtalan példát láttunk, így nem nagyon tudtam dönteni, mit is válasszak.


Keresgélni kezdtem, és találtam is egy világrekordert: ez a Russzkij-híd (Русский мост), mely a világ legnagyobb támaszközű és legmagasabb ferdekábeles hídja.

 

 

A választott műtárgy Vlagyivosztokot köti össze a Russzkij-szigettel. A híd teljes hossza 3100 méter, ebből a függőhíd 1886 méter, az "A" betűt formáló pilonok (pillértornyok) közti távolság pedig 1104 méter. Ezt a méretet a hídépítésben fesztávnak, vagy más néven támaszköznek nevezzük. A Russzkij-híd fesztávja a ferdekábeles hidak között jelenleg a világon a legnagyobb. A pilonok magassága 320,9 méter, a leghosszabb ferdekábelek 580 méteresek. Ezek szintén mind rekordméretek.

A hídon négysávos autóút vezet át. Ennek hasznos szélessége 23,8 méter, a felszerkezet szélessége pedig 29,5 méter. A híd alatti űrszelvény magassága 70 méter a víztükör szintjétől számítva. Erre szükség is van, hiszen a Keleti Boszporusznak nevezett tengerszorost átívelő építmény alatt sűrű a hajóforgalom. A hatalmas tengerjáró hajókon kívül itt közlekedik Oroszország távolkeleti haderejének számtalan hadihajója is.

És még néhány lenyűgöző adat: az acélból készült, szekrény keresztmetszetű merevítőtartó össztömege 23 000 tonna. A pilonok alapja 2x120 db, átlagosan 77 méter mélységű, gigantikus fúrt cölöp. A hídba beépített beton összmennyisége meghaladja a 250 ezer köbmétert.

A hídpályát hordó merevítőgerendát összesen 168 ferdekábel tartja. A kábelek összeállításához változó számú (17-79 db) pászmát használtak. A 16 mm átmérőjű pászmák 7 db nagyszilárdságú, galvanizált huzalt tartalmaznak. Mind a pászmák, mind a kábelek különleges polietilén védelmet kaptak, mely az építők állítása szerint akár 100 évre is biztosítja a korrózióvédelmet. Ez - tekintettel a tengeri, sós környezetre - igen figyelemre méltó.

A híd térségében roppant szélsőséges természeti körülmények, időjárási viszonyok uralkodnak. A hőmérséklet az év során -35 és +37 fok között változik; nem ritkák a földrengések, melyek erőssége a Richter-skálán elérheti a nyolcas fokozatot is; és az öbölben gyakran 200 km/h sebességű szél süvít.

Az építkezést nagy esőzések és tűz is hátráltatta. Ennek ellenére a jelentős építmény határidőre elkészült. 2012. július 2-án részlegesen, augusztus 1-jén pedig hivatalosan is átadták a forgalomnak.

A híd építési költsége több mint 39 milliárd rubel (kb. 245 milliárd forint) volt, ami meghaladja a Vlagyivosztokot magában foglaló Tengermelléki határterület teljes éves költségvetését.

Érdekesség:

https://upload.wikimedia.org/…/Comparison_of_notable_bridge…

 

Kisfilmek az építkezésről:
http://videa.hu/…/tudomany-…/vlagyivosztok-DDAt9jKNQi49cnHL…

https://cloud.mail.ru/public/LQ8s/ygTzGhAJL

 

Források:

http://www.origo.hu/…/20120210-vlagyivosztok-russzkijsziget…

http://hg.hu/…/14454-megnyitott-a-vilag-leghosszabb-ferdeka…

https://en.wikipedia.org/wiki/Russky_Bridge

http://rusbridge.net/

http://rusmost.ru/about/

23

45678910

1112141415161718

Copyright © 2013. All Rights Reserved.