BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Megmásztuk a jéghegyeket

01 14 jeghegyek 00Rekordhideg köszöntött ránk, ilyenkor az ember nem szívesen lép az utcára. A fűtött szoba melegéből nem tűnt veszélyesnek a helyzet; de kinn rögtön azzá vált, amikor a fogcsikorgató mínuszokat meghatványozta a süvöltő északi szél. 

Úgy tűnt, hogy a hétvégi csavargás most egy virtuális kalandra korlátozódik: megnézzük a neten a hőtérképet, ellátogatunk az alkalmi honi fagyasztó érdekesebb helyszíneire; és amikor már nagyon fázunk, átnavigálunk a déli féltekére. 

Aztán képernyő elé ültünk, a terv a megvalósítás szakaszába lépett.  Az egér vezérelte utazásunk során egyre több meghökkentő, jeges látvány bukkan fel.

A végtelen hosszúságban feltorlódott jégtáblákat mutató balatoni képek egészen hihetetlennek tűntek. Nézzük meg! Nem volt vita: kíváncsiságunk és kalandvágyunk legyőzte a téllel szemben érzett félelmeinket, elindultunk a Balatonhoz.

Siófoknál tükörsima volt a befagyott vízfelület, ami így alkalmassá tette a jeget a téli sportokra. Mi is rávetettük magunkat a jégpáncélra, ahol számtalan korcsolyázó, jégkorongozó, bicikliző, szánkózó, jégszörföző élvezte a rendkívüli lehetőséget. A neten talált látvány utáni vágy azonban tovább hajtott bennünket.
Utunkat délnyugat felé folytattuk, ahol már egy teljesen más kép fogadta a kíváncsi utazókat. A jég feltöredezett és újból megfagyott, egészen különleges tájat bemutatva. Olthatatlan vágyat éreztünk, hogy megmásszuk a "jéghegyeket". Ez nem volt veszélyes, csak arra kellett vigyázni, hogy egy cipőnyi sima felület mindig legyen a következő lépés megtételéhez.

A jótanácsokat megtartva az út előtt alaposan felöltöztünk. Hiába volt azonban rajtunk öt réteg ruha, fél óra után teljesen átfagytunk. Élveztük a jeges Balatont, mégis rövid úton beláttuk, jobb, ha ezt a küzdelmet itt most befejezzük, és meleg helyre vonulunk. Reméltük, egy forró teával sikerül helyreállítani a hőháztartásunkat.

Nem sokkal később hazaindultunk. Útközben megállapítottuk, most a tél nyert, hazazavart bennünket. Ez azonban egy olyan mérkőzés volt, ahol a vesztesnek is sok élmény jutott.

 

 01 14 jeghegyek 01

 

 

01 14 jeghegyek 02

 

 

01 14 jeghegyek 03

 

 

01 14 jeghegyek 04

 

 

01 14 jeghegyek 05

 

 

01 14 jeghegyek 06

 

 

01 14 jeghegyek 07

 

 

01 14 jeghegyek 08

 

 

01 14 jeghegyek 09

 

 

01 14 jeghegyek 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.