BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Forradalmi hangulat szombat délelőtt

1Nemrég a Csabagyöngye Kulturális Központban az 1956-os forradalom emlékére rendeztek egy kiállítást, melyen csak Békéscsabán tanuló diákok rajzai voltak közzétéve - köztük az enyém és osztálytársaimé. Nem ez volt az első kiállítás a témában, de szerintem ez volt a legjobb.

 

 

Az egész tavaly kezdődött Novák Attila művésztanár közreműködésével. Egy megszokott rajzórán felolvasta nekünk Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című remekművét és azt a feladatot kaptuk, hogy vessük papírra a vers alapján a fejünkből kipattanó ötleteket. Több se kellett nekem, a következő órára be is vittem két rajzomat. Ahogy mutogattuk neki a sok-sok rajzot, azt is mondta, hogy a vállalkozó kedvűek rajzát elküldi egy rajzpályázatra, ha elkészítjük A/3-as rajzlapra. Jómagam és még négy osztálytársam - Kindling Attila, Mike Sándor, Rálik Szilárd és Csupász Szabolcs - úgy gondoltuk, szívesen pályázunk.

 

Teltek-múltak a hetek, egyre kíváncsibbak lettünk a pályázat eredményére, kérdezgettük is tanár urat, hogy tud-e már valamit az eredményről. Azt mondta, hogy a pályázati kiírás szerint a rajzok ki lesznek majd állítva Pesten, a Corvinus Egyetemen, és ő szeretne elvinni minket a rajzos csoportjával, amelynek tagjai szintén indultak a pályázaton.

 

A budapesti ünnepségre vonattal utaztunk, szerencsétlenségünkre felsővezeték szakadás miatt lekéstük a nyitóbeszédet és az eredményhirdetés közepére értünk oda. Csalódottan vettük tudomásul, hogy nem állították ki ez alkalommal a rajzainkat, de tanár úr rajzos csoportjából lett egy díjazott. Ezek után örömmel értesültünk arról, hogy rajzaink bejárják az országot egy vándorkiállítás keretében, és viszontláthatjuk azokat Békéscsabán.

 

 

Eltelt egy év, egy érettségi előtt álló diáknak nem igazán van ideje foglalkozni a már-már feledésbe merült rajzpályázattal, viszont az osztályban mégiscsak emlegettük. Körülbelül egy hónapja azzal keresett fel minket tanár úr, hogy az ’56-os rajzok jönnek Békéscsabára a Csabagyöngyébe, és most már biztos, hogy ki lesznek rakva a mi rajzaink is. Mindegyikőnknek felcsillant a szeme, hogy végre viszontlátjuk rég nem látott alkotásainkat. Mindannyian megkaptuk a meghívót a megnyitóra. Meg is jelentem a helyszínen a családommal, de sajnos nem volt túl sok érdeklődő. Meghallgattuk a főszervezők, a polgármester úr és a Csabagyöngye igazgatójának beszédét, majd átvehettük a rajzolóknak szánt díjakat: 2 könyvet és egy oklevelet. A főszervezők és a polgármester úr is személyesen üdvözöltek és dicsérték mind az én, mind az osztálytársaim munkáját. A sajtó munkatársai interjút is készítettek velem. Jólesett az elismerés a pesti látogatás után.

A budapesti eredményhirdetés összefoglalóját itt láthatjátok:

https://www.youtube.com/watch?v=ud138ECnCwc

 

2   3   5

4 6 7

Copyright © 2013. All Rights Reserved.