BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

A nagy nap

1Idén megrendezésre került az utas szakmai nap, melyen az iskola útépítő diákjai közös programokon vettek részt. A jeles szerdán reggel 8 órától folyamatos előadások zajlottak változatos témával.

 

Először Rátfai Gábor technológus adott tanácsokat az iskola utáni nagybetűs élet elkezdéséhez. Elmondta, hogy ő iskolavégzés után hogyan és hol kezdett, mikor állt nehéz döntés előtt, és mikor érezte, hogy most jól van. Igazán fiatalosan, egyszerűen és világosan mesélt. Az előadást vastaps zárta.

Ezt követően az M44-es gyorsforgalmi útról tudtunk meg információkat.

Tómán Lajos, az ÚT-TESZT Kft. tervező szakembere előadásában elmondta, hogy milyen hosszú ideig zajlott a tervezés, és hogy jelenleg hol állnak a munkálatokkal.

Ezek után Balogh Imre, a Tura-Terv Kft. irodavezetője vette át a szót, és világossá tette, hogy mindezzel kapcsolatban Békés megyében mire is kell készülnie a lakosságnak. A végén levetítettek egy animációs filmet, melyben részletesen láthattuk, miként fogja az út - tudatosan így tervezve - elkerülni az egyes közbeeső településeket, és miként ügyelnek a mezőgazdasági területekre.

 

A harmadik előadást a WIRTGEN BUDAPEST, a WIRTGEN GROUP - egy a nemzetközi színtéren tevékenykedő építőipari, gépgyártó vállalatcsoport – tagvállalata tartotta. (Hozzájuk tartoznak a WIRTGENVÖGELEHAMMKLEEMANN és BENNINGHOVEN gyárak.) Technológiai éllovasként ügyfeleiknek útépítő és útjavító gépeket, alap- és recyclinganyagok kitermelésére és feldolgozására, valamint aszfaltgyártásra szolgáló berendezéseket kínálnak.  Ebbe a munkába adott betekintést Szabó László értékesítési technológus, aki már a tavalyi előadásunkon is részt vett.

 

Az előadásból kiderült, hogy megdöbbentő különbségek vannak az országok között az útépítésben, amit ezek a gépek is szimbolizálnak. A precíz, pontos, tökéletes munkát végző gépezetek szoros kapcsoltban is vannak egymással, hisz együtt, közös erővel, egy rendszert alkotva teszik a dolgukat igen magas végzettséggel rendelkező szakemberek irányításával. Jómagam egy makettet is készítettem a folyamatról, hogy miként is történik ez. (A munkámat az iskola aulájában lehet megtalálni.)

 

A délelőtti programot Gönczi Emese, a Geosynthetic Mérnöki Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója zárta. A geotextilíákról és geoműanyagokról beszélt, így többek között arról, hogy hol és miként, legfőképp miért alkalmazzák ezeket. E dolgok rendkívül sokoldalúak, azaz szinte mindenhol használhatóak. Az előadó elmondta a szakma egyes fortélyait is, azt, hogy mi alapján kell a legmegfelelőbb anyagot kiválasztanunk a célunk megvalósítása érdekében.

 

A délig tartó program rövid összefoglalásként elmondhatom, hogy nagyon jó volt.

Ezt követően az osztályunk (11. A) már egy ideje tervezett délutánja került megrendezésre: az „utas szakest”, amelyen az utas osztályok tagjaiból álló vegyes csapatok mérték össze erejüket és tudásukat.

A feladatokat megpróbáltuk változatosan összerakni. Először - egy kis bevezetésként - csapatnevet, logót és szlogent kellett kitalálni megadott idő alatt. Minden megoldást a zsűri pontozott.

 

Második feladat, amely igen nagy kihívással szolgált a résztvevőknek, a tésztahídépítés volt. Erre két főnek kellett jelentkezni, ők építették meg a csapat hídját. Egészen addig dolgozhattak, míg a többi versenyszám véget nem ért.

 

Harmadik leküzdendő akadály, mely a technikusi vizsgánkon is előfordulhat, a térkőrakás volt. Itt a diákoknak minél kevesebb idő alatt, minél pontosabban kellett kirakni egy adott mintát. Ezután jött egy gondolkodósabb rész. Ez abból állt, hogy valódi kész hidak fényképét, amelyeket 25 darabra vágtunk szét, kellett kirakni adott idő alatt, majd meg is mondani a nevüket.

 

Ezt követte egy talán egyszerűbb, de mindenképpen játékos feladat. A zsűrinek kellett „eladni” az általunk meghatározott kitalált tárgyakat. Több kevesebb sikerrel, de mindenki eladta az „áruját”.

Ismét egy kis gondolkodás vette át a helyet, kvízkérdésekre válaszoltak a csapatok, majd pedig egy igazán nehéz feladatot adtunk: szakmánkkal kapcsolatos fogalmakat kellett meghatározni. A csapattagok a magyarázandó szót egy kalapból húzták ki, melyet a második körben már mutogatni kellett társaiknak adott idő alatt. Ha ők nem találták ki, akkor a másik csapat lecsaphatott, azaz rabolhatott, és vagy szerzett pontot, vagy nem. Minden csapat nagyszerűen együttműködött, nagyon jól teljesített.

 

Ezután a zsűri összesített, mi pedig elmondtuk, hogy milyen sokan is támogatták a délutánunkat.

Az eredményhirdetés előtt elérkezett a próbatétel. Megnéztük, hogy miként viselkednek az elkészült remekművek a terhelés hatására. Meglepő eredmények születtek, mindenki csodálkozott és nevetett egyszerre.

 

Ezt a szép napot nem kaptuk volna meg Tóth-Nagy Terézia tanárnő segítsége nélkül, aki szívét-lelkét beleadta a szakmai napba, sőt a tésztahídtörőt is ő hozta. A gépet a kedves férje készítette el, aki szintén részt vett a délutánunkon. Úgy láttam, jól érezték magukat a diákok, szerintem senki nem bánta meg, hogy eljött.

 

http://www.geomuanyag.hu/

http://www.wirtgen-group.com/budapest/hu/about-us/contact/

234

567

8910

11121314

151617

181920

212223

242526

272829

303132

333435

36

Copyright © 2013. All Rights Reserved.