BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Az OBESSU bemutatja: Inkluzív oktatás mindenkinek!

03 31 obessu 00Az oktatás az egyik legfontosabb szociális tevékenység, hiszen mindenki érdeke, hogy képzett és tanult emberek alkossák társadalmunkat. Egy másik nagyon fontos dolog, hogy ez az oktatás minél szélesebb körben, minél átfogóbban legyen igénybe vehető, és jusson el mindenkihez a lehető legszélesebb spektrumú formában - ezt nevezzük inkluzív oktatásnak. Számunkra szinte hétköznapi, hogy mindenki mehet iskolába, mindenki tanulhat, és van egy alapképzés, egy alapellátás, amiben mindenki részesül. Sokszor bele se gondolunk, hogy sok ember nem tanulhatja ott, ahol szeretné, azt, amit szeretne. Bele se gondolunk, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy oktatásunk sokkal inkluzívabb lehessen.

     Volt szerencsém részt venni egy ezzel a témával foglalkozó nemzetközi képzésen az OBESSU - a diákönkormányzati uniók európai ernyőszervezete –által, március 5-12. között, másik 33 aktív diákönkormányzati képviselő részvételével, a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. A képzés témája “Welcome to Education: All Included!”, azaz tükörfordításban: „Üdvözlünk az Oktatásban: Mindenkit Beleértve!”. Az egy hetes képzés alatt boncolgattuk, hogy kik nem részesülnek kellő bánásmódban az oktatásban, a hétköznapokban, továbbá mit tudunk tenni mi, diákként, mi, diákszervezeti tagokként azért, hogy segítsünk a helyzeten. A képzésre a Játszótér Alapítvány delegáltjaként mentem, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanács választott ki engem, valamint székesfehérvári diáktársamat. (Innen is szeretnék köszönetet mondani mindkét szervezetnek, hogy azon szerencsések közé kerülhettem európai diáktársaim közül, akik részt vehettek ezen a fantasztikus képzésen.) Az angol nyelvű képzést az OBESSU tagjai, valamint az Európa Tanács küldöttei tartották, nagyon hatásos volt, hogy fiatalokként fiataloktól tanulhattunk, nem beszélve arról, hogy egymást segítettük saját tapasztalataink, ötleteink megosztásával. 

            Két nagyobb része volt a képzésnek, az első, hogy mik a problémák, ismerjük fel az adott helyzetet (például hátrányos helyzetű diáktársaink integrációjáért), a másik pedig, hogy mit tudunk tenni szervezetünkkel a probléma megoldásáért (különböző kampányok, projectek keretében). Sajnálatos módon nekünk, magyaroknak jelenleg még nincs olyan szervezetünk, mely egész országos hálózatként lefedné a magyar középiskolás réteget, viszont reméljük, hogy hamarosan létesül egy ilyen rendkívül fontos és hasznos szervezet a diákság érdekében. Mindazonáltal az OBESSU, mint ernyőszervezete a diákunióknak, sok sikert kívánt, támogatja a magyar törekvéseket, valamint segítséget nyújt a projekt megvalósulásához.  

            A képzést színesítették különböző elemek, melyek hozzájárultak az intenzív élményhez, mint moziest, karaoke-party, ismerkedős est, amikor össze tudtunk kovácsolódni egy jó csapatként. Ezek az alkalmak a tanulás melletti szórakozást biztosították. Teljes mértékben elérte célját az egész rendezvény, hiszen nagyon értékes és fantasztikus embereket sikerült megismerni, jó viszonyt kiépíteni egymás között. Reméljük, ezek a jó viszonyok fent maradnak és elősegíthetik későbbi közös projektek létesítését is.

 

03 31 obessu 01

 

 

03 31 obessu 02

 

 

03 31 obessu 03

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.