BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Év végi nagy durranás

01A Magyar Út- és Vasútügyi Társaság ülésein rendszeresen találkozom a szakma rangos képviselőivel. Egy ilyen alkalommal ajánlotta föl iskolánknak Puchard Zoltán, a COLAS Hungária Kft. technológiai igazgatója, hogy a tananyag színesítéseképpen nézzük meg a kőtermék gyártást az egyik külszíni fejtésű bányájukban. Az egyeztetések során aztán felmerült, hogy az egyik legkülönlegesebb élményt nyújtó munkafolyamatot, a robbantást is megismerhetjük és megtekinthetjük. Az utazást így az útépítő, geológus és fluidumkitermelő szakos diákjaink részére szerveztem meg, hiszen az ő képzési profiljukhoz illeszkedik a téma.

 

Április 25-én négy órás utazást követően érkeztünk meg a cég tállyai andezitbányájába. Először egy munkavédelmi oktatáson kellett részt vennünk, illetve megismerhettük a cég történetét, tevékenységi körét és a robbantás elvi hátterét. Ezután két csoportot alkotva kísérőink bemutatták irigylésre méltó akkreditált laborjukat, valamint törőgépeiket és lerakóhelyeiket, ahol szemcseméret szerint vannak elkülönítve a többnyire útépítéshez használt alapanyagok.

A telephely bejárása után busszal közelítettük meg a bányaudvart. Itt kisebb sétát téve egy elkerített magaslati ponton foglaltuk el a helyünket, hogy megtekinthessük a „nagy bummot”, amiről előzőleg megtudtuk, hogy 51 fúrólyukba elhelyezett ANDO (ammónium-nitrát és dízelolaj elegye) töltet felrobbantásával valósul meg. Az egész napos várakozás izgalmát csak fokozta a jelzősziréna fel-felvijjogó hangja és a visszaszámlálás: „5… 4… 3… 2… 1… robbantás”. A milliszekundumnyi eltéréssel robbanó töltetek a lábunk alatt is megremegtették a földet, mintegy 75 ezer tonna kőzetet bontva le a bányaudvar pereméről. A felszálló porban még sokáig a zsigereinkben éreztük a vibrálást.

Hazaindulás előtt szabad program keretében eltöltöttünk egy órát Tállya községben. Újra felidéztük a nap legizgalmasabb perceit és azt a kellemes fogadtatást, amiben a bánya dolgozói részesítették kis csapatunkat. Köszönjük, hogy mind a diákok, mind a tanárok számára tanulságos, felejthetetlen programokkal vártak.

030204050607080910

Copyright © 2013. All Rights Reserved.