BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Technikus lett - vizsga nélkül?

1Igen, ez lehetséges! Bár még tart a tanév a 9-11. évfolyamos diákok számára, megkezdődött a vizsgaidőszak is: a 12.-esek már az érettségire készülnek, a 14.-esek pedig megkezdték az írásbeli illetve gyakorlati vizsgarészek után a szóbeli technikusi vizsgákat is. Valójában azonban az utóbbiak közül nem kell mindenkinek tanulással töltenie ezt az időszakot! Vannak, akik mentesülnek a vizsgák alól. Persze, ők kemény munkával érték ezt el. Hogy hogyan? Mint arról korábban már beszámoltunk, nagy sikerrel vettek részt a technikusi évfolyam tanulói az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken, aminek eredményeképpen többen vizsga nélkül megkapják a technikusi oklevelet. Köztük van Rajnavölgyi Gergő is, aki a közlekedésépítő versenyen ért el országos első helyezést, őt kérdeztük a versenyről.

1. Milyen indíttatásból választottad az útépítő szakot a középiskolába való jelentkezéskor?

Még általános iskolában egy bemutatón ismerkedtem meg a Vízművel, nyílt napon is voltam, és valamiért ez a szakma fogta meg az érdeklődésem a legjobban. Azelőtt nem volt kötődésem hozzá.

2. Mutasd be a szakmádat, mit jelent útépítőnek lenni? Mit szeretsz benne a legjobban?

Az útépítők feladata a biztonságos közlekedésre alkalmas utak, műtárgyak és egyéb létesítmények megtervezése, kivitelezése, fenntartása. Ezek a munkafolyamatok nagy precizitást és odafigyelést igényelnek. Sok a számítási és mérési feladat, amelyek eleinte nem igazán tetszettek, de fokozatosan kezdtem megkedvelni őket.  

3. Mesélj a versenyről! Milyen feladatokat kellett megoldani?

Pesten írtuk meg a vizsga írásbeli részét. Ez nagyrészt elméleti kérdésekből és számítási feladatokból állt. A 71%-os eredményt elérő versenyzők továbbjutottak a döntőbe, amelyet Kecskeméten rendeztek. Itt egy szóbeli felelet és két gyakorlati rész várt ránk. Az osztálytársaim közül többen is indultak a versenyen, mindannyian döntősök lettek.

4. Mit jelent számodra az első helyezés?

Az eredményemnek köszönhetően felmentést kaptam az összes technikusi vizsgarész alól, tehát az év végén nem kell vizsgáznom. Szerencsére ez nem csak nekem, hanem minden döntősnek sikerült, így mindannyian boldogan térhettünk haza. J

Gratulálunk a kimagasló eredményedhez, további sikereket kívánunk!

 

234

567

Copyright © 2013. All Rights Reserved.