BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A négy próba

Egyszer volt, hol nem volt egy távoli királyságban, hogy a király és a királyné egyetlen lányuknak férjet kerestek. De a lány nem akart férjhez menni, ezért behívatták, hogy beszéljenek vele.
- Szerintetek mi a legfontosabb ahhoz, hogy jó uralkodó legyek? – Kérdezi a királylány. Az anyja egyből rávágta:
- Az a legfontosabb, hogy tudd az illemet és foglalkozz a néppel. – Mire a király ezt mondta:
- És az, hogy érts a politikához és tudj harcolni mert, ha a király tudatlan és gyenge, senki sem hallgat rá. – A királylány csak ennyit felelt erre:
- Adjatok 4 feladatot, és ha nem tudom teljesíteni 7 nap alatt, akkor hozzámegyek ahhoz, akit ti választotok.
- És mi lesz, ha megoldod őket? – Kérdezte a király.
- Akkor nem kell férjhez mennem, és egyedül uralkodhatok, miután átadtad a trónt nekem.
- És addig amíg én uralkodok, mi lesz veled?
- Melletted tanulok, és szépen lassan egyre több feladatot csinálok helyetted. – Beleegyeztek. A király és a királyné úgy döntöttek, hogy másnapig kitalálnak valamit a lányuknak, de mivel nem gondolták, hogy teljesítené a feladatokat, már azon is gondolkodtak, hogy ki legyen a lányuk férje. Reggel így szólt a király:
- Édesanyád feladataival kezded, és ha azokat teljesíted, akkor jönnek az enyémek. – A királyné így folytatta:
- Ma lesz az első feladatod. Este lesz egy álarcosbál, melyen itt lesznek gazdagok és szegények. Neked kell mindenkit köszöntened, és mindenkivel váltanod pár szót. Majd a következő feladatod a faluban lesz, egy nagyon fontos vitát kell igazságosan megoldanod. Este nem olyan volt a bál, mint amilyenre számított. A drága és díszes ruhákban a szegények, az egyszerű ruhákban pedig a gazdagok voltak. És tényleg ez történt, mivel az anyja úgy rendezte, hogy megnehezítse a dolgát, de ez nem sikérült a királynénak mert a lánya rájött a cselre, s így tökéletesen teljesítette a feladatot. Másnap lement a faluba, hogy megtudja mi az a rendkívüli dolog, amit neki kell megoldania. Az volt a baj, hogy az egyik gazda nem küldte be a meghatározott mennyiségű terményt, és azzal mentegetőzött, hogy akivel küldte az biztosan ellopta, mivel ő becsületesen elküldte, de akit gyanúsított azt mondta, hogy nem is szokott neki ilyen feladatot adni, és amúgy ő nem tolvaj. A lány gondolkodott, majd ezt felelte:
- Nézzétek át a gazda egész birtokát, ha nem találjátok ott, akkor nézzétek át a munkás házát. – Erre a gazda nagy tiltakozásba kezdett és nem akarta, hogy nála keresgéljenek, de nem járt sikerrel, és így kiderült, hogy ő hazudott, és a hazugságáért megkapta méltó büntetését.
A király azt a két feladatot adta a királylánynak, hogy tegyen rendet a királyi tanácsban, mert bármiről tárgyalnak valami régi sérelem miatt kialakul egy vita, ami miatt már évek óta nem tudnak rendes tárgyalást tartani, és az az utolsó feladata, hogy járjon utána mi tizedeli mostanában a határfalvakban a jószágokat. A tanács gondját a negyedik napra kellett halasztania, mert akkor volt a következő tanács, amin már ő is ott volt, és így saját szemével láthatta az egészet. Amikor elkezdődött a vita elcsitított mindenkit és kitalálta, hogy mindenkivel beszél pár szót kettesben, hogy megtudja mi a baj. És utána rájött, hogyha megváltoztatja az ülésrendet, akkor olyanok ülnének egymás mellett, akik nem vitatkoznak mindenen, és úgy már tudnának veszekedés nélkül tárgyalni. És úgy is lett, és persze mindenki meglepődött, hogy ez miért nem jutott előbb eszükbe. A hatodik nap reggelén megérkezett a határfaluba és megkezdte a tolvajok felkeresését. Végül arra jutott, hogy az lenne a legokosabb, ha megvárná az estét, és amikor meglátja a tolvajt, követi a tanyájáig és ott kapja el. De nem egészen az történt amire számított. Egy állat volt a tolvaj, de nem akármilyen: farkasszerű, de inkább medve méretű volt. Követte a barlangjáig, ahol meglátta, hogy egy tizenéves lány várja és egy lobogó tábortűz. Várt egy kicsit, majd bátorságot gyűjtött és belépett, a lány meglepődött, de kedvesen fogadta az idegent. Illendően bemutatkoztak egymásnak, és így kiderült, hogy a lány neve: Virgin és a farkasát Nerónak hívják. Elmondott neki mindent a királylány, és felajánlotta nekik, hogy menjenek a várba, és ott mind a kettejüknek jobb sorsa lesz. A lány beleegyezett, de megvárták a reggelt az indulással. Nagyon meglepődött a király és a királyné az új jövevényeken, de mivel megegyeztek, a királylány uralkodhatott egyedül. Illetve mégsem ez lett teljesen a történet vége. A királylány és Virgin barátnők lettek, és így együtt uralkodtak, a hatalmas farkas pedig a védelmezőjük lett.
Így éltek boldogan és békességben míg meg nem haltak.


Készítette: Ilyés Boglárka (11D)
Egyéni kategóriában

Copyright © 2013. All Rights Reserved.