BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Tűzokádó híd

0Nézegettem az internetet, mint minden fiatal, és egyszer csak érkezett egy üzenet, de volt hozzá csatolva valami. Nem tudtam kikövetkeztetni, mi az; így hát rákattintottam. Meg is nyílt egy ablak, majd szemem elé tárult egy igazán bámulatos és meghökkentő mestermű; mégpedig a Cầu Rồng, azaz Sárkány-híd - Vietnámból. Egyszerűen csak ámulni és bámulni tudtam a képeket, hogy is lehetett ezt összehozni, hogy tudták ezt megépíteni?

A Han-folyót átívelő híd Vietnam egyik legjelentősebb kikötővárosában, Đà Nẵngban áll. [Az elmúlt héten - többek között - az amerikai, a kínai és az orosz elnök részvételével ebben a városban rendezték meg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletét.] A híd különlegessége, hogy - sárkányhoz méltóan - tüzet is tud okádni. Az egész 666,565 méter hosszú, 37,5 méter széles és 6 sávos. Ez Vietnam leghosszabb hídja. Legnagyobb íve 200 méteres, a sárkány feje 72 m, a farokrésze pedig 64,16 m. A híd építése 2009-ben kezdődött és 2013. március 29-én - Đà-Nẵng város 38. függetlenségi évfordulóján - adták át a forgalomnak. Építési költsége elérte 1,5 trilliárd vietnami dongot (đồng), vagyis nagyjából 88 millió dollárt. A hidat éjszaka mintegy 2500 LED lámpa világítja meg.

A műtárgyat az Ammann & Whitney Tanácsadó Mérnökök cég tervezte a Louis Berger Csoport részvételével. Az építés fővállalkozója a Corporation Construction Traffic Works 1 volt.

A lenyűgöző "tűzokádás" gyúlékony folyadék permetezésével és begyújtásával történik. A 2-3 méteres átmérőjű, 8-10 méteres hosszú tűzgömb jelentős esztétikai élményt okoz, miközben a szerkezet felületére, anyagára és a környezetre semmilyen károsodást nem tesz.
A fűtőanyagot 15-45 fokos szögben - veszteség és iránytévesztés nélkül - kell kipermetezni; így az tökéletesen elég. A keletkező füst nem veszélyes a közlekedőkre; a rendszer üzemeltetése, fenntartása kényelmes.

A berendezés modern, teljesen biztonságos és különböző időjárási körülmények között is biztonságosan működik. Az egyes tűzgolyók legnagyobb átmérője eléri a 3 és 4 métert, a tűz távolsága 10 és 15 méter is lehet. A "tűzokádás" egy éjszaka alatt 54-81 liter olajat és mintegy 2 kWh villamos energiát emészt fel. Ezeken túl a híd időnként vízsugaras sárkányként is működik.

https://youtu.be/MJBX4BuSUfg

Az építmény legnagyobb jelentőségét mégis az adja, hogy folyamatos és megbízható összeköttetést biztosít a városrészek között, a vietnámi gazdaság javára.


Források:

https://vi.wikipedia.org/wiki/C%E1%BA%A7u_R%E1%BB%93ng

http://www.erdekesvilag.hu/vietnam-tuzokado-sarkany-hidja/

 

 

12

34

67

Copyright © 2013. All Rights Reserved.