BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mozgalmas évet zártak a vízműs fluidumosok

06A 13. évfolyamos fluidumkitermelő technikusok képzésében több olyan gyakorlat (pl. Fúrási technológiai gyakorlat, Mérések gyakorlat, Energetikai mérések gyakorlat) is szerepel, amelyeket az iskolában nem tudunk megtartani, hiszen nincs meg hozzá a megfelelő infrastruktúra. Ezért olyan külső gyakorlati helyeket kellett keresnünk, ahol az iskolapadban elméletben megtanultak a valóságban is tanulmányozhatók. Így adódott az, hogy a fluidumosok közel tíz helyszínre jutottak el a 2018/2019-es tanévben, amelyeket a cikkben most röviden számba vennénk. Kalandra fel!

Novemberben a napenergetika került terítékre, amelyhez azonban nem kellett messzire mennünk. Békéscsabán, a Berényi út végén (az Univerzál Zrt. közel 1 hektáros telephelyén) adták át 2018 májusában azt a 185 millió forintból megvalósult naperőművet, ahol több mint 2000 napelem-panel termeli a Nap energiájából átalakított elektromos áramot. A megtermelt áramot az országos hálózatba termelik be.
Februárban a Dunaföldvártól északra, a Duna magas partján őrt álló kulcsi szélerőműbe látogattunk el. Hazánk területén itt, a Fejér megyei Kulcson épült fel az első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőmű 2001-ben, amely napjainkban is termel elektromos áramot (600 kW névleges teljesítmény). A hideg és szeles téli napon átélt élmények egy korábbi cikkben olvashatók. Szintén február hónapban került sor a geotermikus terepezésre is, amely során Szegedre és Szentesre látogattunk el. Újszegeden a Szegedi Tudományegyetem szakemberei vitték körbe a csapatot, ahol termálvizet termelő és visszasajtoló kutakat, valamint a termálvíz hasznosítására hivatott fűtési rendszereket néztünk meg. Szentesen pedig az Árpád-Agrár Zrt. telephelyein lévő hatalmas üvegházas kertészeti kultúrákat tekintettük meg, amelyek fűtése termálvízzel történik. Itt interjút is adott a Vízmű csapata, amely itt olvasható. Az eseménydús február hónapot a békéscsabai szeméttelepen zártuk (biomassza energetika), ahol Árgyelán Jánossal, a Trefort műszaki tanárával tekintettük meg azokat a gázmotorokat, amelyek a szeméthegyben kialakuló metángázt hasznosítják. Az előállított elektromos áramot az országos hálózatba táplálják, míg a „hulladékhőt” a telephely irodaépületének használati melegvíz (HMV) előállítására használják fel.
Március hónapban a Körös-Maros Biofarm Kft. Gyulaváriban található telephelyén jártunk, ahol az állattenyésztés melléktermékeiből (almos- és hígtrágya) előállításra kerülő biogázüzem gépészeti rendszereit tekintettük át. Március végén eljutott a fluidumos csapat egy „igazi” mélyfúrásra is, Mezőhegyes mellé. A Rotary Zrt. R-69-es nevű berendezése látogatásunk idejére már lefúrta azt az 1300 m-es kutat, amelynek termelvényét éppen a Geoinform Kft. termeltette és vizsgálta. Mivel tényleges munka már nem folyt a tornyon, ezért alaposan és részletesen meg tudtuk nézni azokat a gépészeti egységeket, amelyeket eddig csak a diasorokon láthattak a diákok.
Talán mondhatjuk, hogy az április hónap volt a „legmelósabb”, hiszen a fluidumosok közel egy hetet tölthettek el a festői nyugat-dunántúli városban, Nagykanizsán, ahol a fúrási és termelési gyakorlat lebonyolítására került sor. Itt egy Salzgitter-típusú lyukbefejező berendezésen gyakorolhatták be a fúrószár be- és kiépítésének menetét, de karácsonyfa és kitörésgátló szerelése is szerepelt a „menüsorban”. A kanizsai gyakorlat után a MOL kardoskúti telephelyére is kilátogattunk, ahol egy aktívan termelt szénhidrogénmező életébe nyerhettünk bepillantást. A gázüzem bejárása után himbás kutakat, gázkutakat, segédgázas kutat és egy kis kútjavító berendezést is megtekintettünk. Végül a tanév terepi programjait a kiskörei vízerőmű megtekintése követte április végén.
A hab volt a tortán, hogy februárban a felnőtt fluidumos csoport is végzett, akik egy írásbeli, egy szóbeli és egy nagykanizsai gyakorlati vizsgán mérettettek meg, méghozzá sikeresen. A vizsga még a nappalisoknak is hátravan, akiknek sok sikert és jeles vizsgát kívánunk hozzá.
A cikkből is láthatjuk, hogy a szakmát az iskola padjaiban nem lehet megtanulni, ki kell menni, meg kell nézni, meg kell fogni és csinálni kell. Ezek mellett azért is fontos különböző cégekhez ellátogatni, hogy a diákok lássák azokat a munkakörnyezeteket, ahol majd ők is dolgozni fognak, így viszonyítási alapot teremtve az iskolai környezethez.

010203040507080910

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.