BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

RURBAN, avagy interkulturalitás egy fiatal szemével


Mindig örülök, ha diákjaink között különös teljesítményt nyújtó tanulót fedezek fel. Így történt ez most is, egy véletlen folytán ismertem meg Rozgonyi Jánost a 14. Dg-ből, aki mostanában újságíróként is tevékenykedik. Megkérdeztem tőle, hogyan is kezdődött ez a munka. Így mesélt:
2006 óta szervezője és vezetője vagyok egy helyi tábornak Kevermesen. 

 

 

 

 

2008-ban már az önkormányzat delegált egy ifjúsági konferenciára. Azóta folyamatosan kapcsolatban vagyok a szegedi MOBILITAS Ifjúsági Szolgáltató Irodával. Tőlük érkezett a RURBAN ("Interkulturalitás falun és városban, Romániában és Magyarországon” projekt) felhívása is egy olyan táborba, amely 4 helyszínen zajlott Magyarországon (Ásotthalom, Szeged) és Romániában (Cenad-Csanád, Timisoara-Temesvár) 2009 nyarán. A 16 magyar és 16 román falusi és városi fiatal 2 héten át különböző feladatokkal, programokkal bizonyította, hogy lehetséges kulturális és baráti kapcsolat a két ország fiatalsága között. Az angol és német nyelvű programok elősegítették a két ország határtérségében élő fiatalok együttműködését.

A tábor ideje alatt olyan erős barátságok születtek, hogy már szeptemberben újabb találkozást szerveztünk. Valami tehát elkezdődött…

 

  

 

  

 

  

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.