BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hagyományőrző nap


VÍZMŰ NÉPE! Újra kipróbálhatjátok magatokat, s bebizonyíthatjátok, hogyan ismeritek őseitek hagyományait. Minél több népies jellegű ruhát, eszközt, szerszámot gyűjtsetek össze! Vegyétek föl nagyszüleitek, dédszüleitek ruháit, s tanuljatok meg egy népdalt, amit közösen elő is tudtok adni. Főzzön az osztály bográcsban egy egyszerű pásztorételt!”

Így szólott hozzánk Novák Attila tanár úr az idei Hagyományőrző nap előtt. Nosza, lett is aztán egész napos kalamajka s dínom-dánom április 1-jén.

Képek az eseményről a képtárban >>>




    Elsorolom bátran tetteinket: kukoricamorzsolás, lencse-borsó-válogatás, futás két vizes vödörrel százon, gumicsizma-távdobás, petrencerúd-kitartás, íjászat mozgó célra valamint lépő lóról álló célra, patkódobás karóra, no és birkaterelés. Szórakozás és versengés gyanánt.

 Tucatnyi kondérban, bográcsban, üstben fortyogott-zubogott a sok-sok finomabbnál-finomabb étek. Hajaj, vala itt minden, mi szemnek-szájnak ingere! Mire a nap delelőre ért, falatozott már apraja-nagyja.

S ha mindez nem lett volna elegendő? Nos. Próbára tehettük magunkat botvívásban, karikásostorozásban, gyöngyfűzésben, agyagedény-készítésben, tojásfestésben, citerázásban, tilinkózásban s néptáncok ropásában.

                    Így vala ez, bizton mondom! Aki nem hiszi, járjon utána!

krpd


Ismét felcsendült a népzene, perdültek a szoknyák, zengett a citera, pattogott a karikás, csattogtak a kanászbotok Vízműben. Második alkalommal rendeztük meg a hagyományok ápolására, művelésére lehetőséget adó hagyományőrző napot április 1-én. Az osztályok egymás mellett vetélkedtek az első díjat jelentő vándorbotért. A főképp diákigazgató jelöltekből álló zsűri értékelte az osztályok főzéstudományát, népies ruházatát, csoportos és egyéni szereplését a különböző versenyszámokban.

A legérdekesebb számok között említhetjük a kukoricamorzsoló, gumicsizma távdobó és ügyességi íjászversenyeket. Lehetett tojást festeni, gyöngyöt fűzni, agyagozni is. Az érdeklődők hangszeren is kipróbálhatták tudományukat.

Hatalmas, az utolsó pillanatokig tartó versenyben végül a 12. B osztálya nyerte el a vándorbotot a szintén példásan helytálló 12. E osztályával szemben.

Gratuláció illeti a győztesek mellett az összes diákszervezőt és fellépőt, akik munkájukkal és tehetségükkel ismét színvonalas és emlékezetes nappal lepték meg iskolatársaikat.

Novák Attila
tanár

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.