BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Új tanév, új gépek

3Az előző tanév végén – mint évek óta rendszeresen, elindítottuk a legrégebbi gépeink lecserélésének folyamatát. Első körben az 5 évnél idősebb számítógépek leselejtezésére és értékesítésére került sor. Nem volt egyszerű a több mint 50 asztali és mobil számítógépnek új gazdát találni, de a mai napra szerencsére már csak 1 db marad a kétteremnyi mennyiségű eszközből.

A régi gépeink eladásával párhuzamosan felmértük a jelenlegi piaci trendeket és körvonalaztuk az igényünket az új gépekkel kapcsolatban. Ez sosem egyszerű, meg kell találni az optimumot az ár/teljesítmény arányában, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy ezek a gépek legalább öt évig teljesítenek majd szolgálatot iskolánkban, ez idő alatt nem szabad elavulniuk és lehetőleg elromlaniuk sem. Árajánlatokat kértünk a békéscsabai számítástechnikai boltokból, majd a legjobb ajánlatok kiválasztása után került sor a pc-k és monitorok megrendelésére. Időben kicsit elcsúsztunk, de a tanév második hetére kész lett a gépterem.

A szoftverek telepítése egy hetet vett igénybe. Windows 7, 64 bites operációs rendszer került a gépekre, így tudjuk legjobban kihasználni a gép teljesítményét. Persze nem egy problémába ütköztünk, pl. a 2008-as Civil 3d (AutoCad) programjaink nem voltak hajlandóak települni, csak a régebbi Xp-re vagy 32 bites Windows 7-re. Áthidaló megoldás született: az ilyen makrancos programokat egy virtuális gépen futó Xp-re telepítettük, így oldva fel a dilemmát. Ez azt jelenti, hogy a Windows 7, mint gazdarendszer üzemel, és egy virtuális hardverekből felépülő virtuális gépen futtat egy ún. vendég operációs rendszert. Gyakorlatilag két gépet gyúrunk egybe (2 in 1 :)), a virtuális gépünkkel pedig szinte bármit megtehetünk, az nem befolyásolja a gazda gépet. Például egy ismeretlen program kipróbálható, mindenféle veszély nélkül, ha vírusos lesz a vendég gépünk, egyszerűen kikapcsoljuk és csinálunk egy másikat.

Nem hangzik bonyolultan, az egyszerű felhasználó is legfeljebb annyit vesz észre, hogy egy virtuális gépen futó program kicsit lassabban indul, mint a többi (amíg a virtuális világában elindul a másik gép).

És akkor nézzük, milyen gépekkel találkoznak ezen túl a 65-ös teremben tanuló diákjaink:

12

Copyright © 2013. All Rights Reserved.