BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


A vízműs geológusok országos sikere

Idén szeptember 23-24-én, ötödik alkalommal rendezték meg a Miskolci Egyetemen az Országos Földtudományi Diákkonferenciát. A rendezvény tulajdonképpen verseny is, hiszen a középiskolásoknak egy saját kutatással kell nevezni a tavaszi időszakban, majd ezt kell előadni és megvédeni az őszi versenyen. Iskolánkat egy csapatban két diák képviselte a 12. Eg-ből, Gajdács Eliza és Juhász Julianna. Témájuk a Dél-Alföld (Makói-árok) speciális földgáz-kincse volt, amiről korábban híradások is szóltak. Ehhez kapcsolódóan saját kutatásként a Makói-árok azon kőzetmintáit elemezték és határozták meg, amelyek a közel 100 évre elegendő gázt rejtik.

A konferencia 2 napos volt, a témaköröknek megfelelően szekciókra bontva. A lányok a tavaszi nevezéstől kezdve készültek, olvasták a főként angol nyelvű szakirodalmakat, fúráslátogatáson vettek részt, miközben formálódott az előadás. Szeptemberben kezdhették meg iskolai eszközökkel (mikroszkóppal, szitasorral) a MOL-tól kapott minták elemzését. Munkájuk olyan sikeresnek bizonyult, hogy nemcsak érthetően ismertették az egyébként még kevesek által ismert és értett témát, de az egyetemi tanárokból álló zsűri és a vendégek kíváncsiskodó kérdéseire is remekül válaszoltak. Végül a zsűri értékelése szerint I. helyezést értek el a Meteorológia, energia, fény témakörben!

A győzelem nemcsak pénzjutalommal, értékes könyvvel és szakmai elismeréssel járt, de komoly tapasztalattal is, amit remélhetőleg hosszútávon tudnak majd kamatoztatni a lányok!

                                                         Így tovább geológusok!

 

       

Copyright © 2013. All Rights Reserved.