BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Szombat Szabadkán

07Ezt a kirándulást még nyár elején szerettük volna megszervezni, de a tanév végi teendők miatt nem került rá sor. Szeptember utolsó szombatján azonban csapatunk elindult a déli országhatár felé. Egynapos utunk célja Szabadka és Palics volt.

 A vajdasági város számos nevezetességét sikerült megnéznünk, pl. a Városházát a főtérrel, a Gimnáziumot, ahova Kosztolányi is járt, a Ferences templomot, a Raichle-palotát és a Zsinagógát. A város épületeinek nagy része a szecesszió jegyeit viseli magán. A városban szakavatott helyi idegenvezető kalauzolt minket, aki számos olyan részletre, díszítésre felhívta a figyelmünket, amit valószínűleg nem vettünk volna észre. Ilyenek például a banképületeken előforduló szimbólumok: a kaptár a szorgalomra, a napraforgó a gazdagságra, a bagoly a bölcsességre utal. Részletesen ismertette a Városháza belső díszítésének motívumait, különös tekintettel a gyönyörű üvegablakokra.

A napsütést és a jó időt kihasználva késő délután a közeli Palicsi-tó partján tettünk sétát.

Visszaúton a határátlépés kicsit retróra sikerült a várakozás miatt (az utóbbi évek során ettől már elszoktunk), de közben volt időnk egy újabb úti célról beszélni.

 

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.