BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Ivóvízbázis kialakítása hegyvidéken

4Itt, az Alföldön természetes, hogy az ivóvíznek felhasznált vizet mélyfúrású kutakból nyerjük. Hegyvidéken ez nem lehetséges, ezért itt felszíni vizeket, folyókat használnak fel erre a célra. Az alföldi emberek számára ezért lehet érdekes a hegyvidékeken szokásos ivóvízbázisok kialakítása. Több alkalommal volt módom megnézni a szlovákiai hegyekben kialakított felszíni ivóvíztárolót, mely Losonc várostól mintegy 60 km-re található Málnapatak  település (szlovákul Málinec) külterületi részén.

A víztároló az Ipoly folyó vizét gyűjti össze. A víztároló kialakításnál áldozatul esett Hámor nevű kistelepülés is, melynek emlékét egy fekete feszület őrzi. Hámor település emlékére minden évben egy szentmisét is tartanak a feszület mellett.

A víztároló kialakítása nemcsak Hámor település elbontásával járt, hanem a nagyobb víztárolás érdekében az egyik hegyet is részben el kellett bontani. A kőzetből épülhetett a közel 50 méteres völgyet elzáró gát, illetve a hegyoldalakat szükség szerint megtámasztó természetes kőből kialakított támfalak.

A víztároló az odalátogatóknak nemcsak szép élményt nyújt, de a szakembereknek is érdekes és hasznos tapasztalatokat ad.

132

Copyright © 2013. All Rights Reserved.