BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


GPS két nézőpontból


A tanár szemszögéből:

Talán nem árulok el nagy titkot, hogy a mai világban a modern helyzet-meghatározó eszközök igen nagy szerepet töltenek be éltünkben, különösen a földmérők esetében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a leendő földmérő technikusaink minél hamarabb megismerkedjenek ezzel a technológiával. Az eszközök az iskolában adottak, akárcsak a diákok lelkesedése, így minden együtt volt ahhoz, hogy a 10. Df osztály diákjai kicsit kimenjenek a „terepre”.

Egy feladatsort kaptak, amelyen Békéscsaba belvárosának egyes pontjai voltak megadva - földrajzi koordinátáik szerint. A diákok nagy odaadással kezdtek a feladatokhoz, és bár az időjárás nem fogadta őket a kegyeibe, becsülettel végigmentek a kijelölt útvonalon. Mire a végére értek mindannyian megbarátkoztak a kézi GPS eszköz használatával.


Ahogy a diák látta:

Térképészeti alapismeretek órán már sokat hallottunk Filó tanár úrtól a GPS rendszerről. Nagyon felkeltette az érdeklődésünket, és elhatároztuk, hogy egy keddi délutánon kipróbáljuk. Tanár úr nagy lelkesedéssel állított nekünk össze egy 8 pontból álló feladatsort, amin koordinátákat és egy kis segítséget kaptunk a pontok helyéről. Elérkezett a várva várt délután, 3 fős csapatokat alkottunk és nekivágtunk a borongós időben a feladatnak - navigációs kézi GPS-el a kezünkben. Az elején akadtak még kis nehézségek, de a végére már egészen belejöttünk a pontok keresgélésébe. Tanár úr úgy állította össze a feladatokat, hogy kicsit érdekes is legyen, ezért Békéscsaba belvárosában 1 km-es körzetben voltak megadva nevezetességek. Ilyen volt pl.: A magyar Nemzeti Bank épülete, az Angyalos kút, vagy éppen a Sörház a ligetben. A végére eléggé elfáradtunk, de egy újabb élménnyel, és szaktudással gazdagodtunk. Tanár Úr! Köszönjük a lehetőséget.

Borbély Anikó 10. Df és eFPé

Copyright © 2013. All Rights Reserved.