BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

2009. március 13. Már megint péntek? Természetesen igen!


Ha február 13. napja a hét utolsó munkanapja, akkor kis számolással rájöhetünk, hogy március 13-a szerencsétlen napja szintén péntek. /Ezért szerencsétlen!/ Ugyanis e két dátum között pontosan 28 nap, azaz négy hét telik el. De mikor lesz legközelebb ilyen február-márciusi duplán bosszantó együttállás?


 

Mivel három egymást követő évünk 365 napból, azaz 52 hétből és 1 napból áll, így az év kezdő napja mindig eggyel eltolódik. /Ez az idén csütörtök volt, jövőre péntek lesz, stb./ Ebből az következne, hogy a kérdésre „7 év múlva” lenne a válasz. Ám a most következő évek között egy szökőév is lesz /2012./, ami újabb egy nap eltolódást eredményez. Tehát a helyes válasz: legközelebb ugyanezen két hónapban 6 év múlva, vagyis 2015-ben esik februárban és márciusban 13-a péntekre. 
A türelmetlenkedőknek vigaszul: az idén lesz még 13-án péntek – novemberben. /Vigyázat! A fenti fejtegetésben csak a február-március párost vizsgáltuk!/

 

O. Z.

     

Biztosan sokan vannak, akik aggodalommal tekintenek ma a naptárra. A keresztény világban a pénteki napot sok babona övezi, a tizenhármas számtól való félelem pedig már ókori eredetű. És ha a hónap 13. napja éppen péntekre esik, akkor az igencsak baljós jel… A balszerencse és a tizenhármas szám közötti kapcsolat ókori babona. A 12-es szám a tökéletességet jelenti: 12 hónap, óra, csillagjegy, olimposzi isten, izraeli törzs. A 13-as szám rossz, mert megbontja az egységet, a harmóniát. A számmisztika más magyarázata szerint a szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, ami egyes népeknél a halál száma. A keresztény értelmezés nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy Jézusnak 12 apostola volt. Viszont az utolsó vacsoránál már 13-an ültek az asztalnál, ami halált hozott. És mi baj a péntekkel? A keresztény hagyomány szerint Jézust pénteken feszítették keresztre, ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja, Ábelt is pénteken ölte meg Káin. Sőt, e napon kezdődött a 40 napos esőzés és ekkor omlott le Bábel tornya és Salamon temploma is. A péntektől való irtózás másik forrása, hogy a XIX. századig a péntek volt Európában a hóhér napja. Ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. 

És most egy játék, hogy inkább szerencsés legyen ez a dátum, mint szerencsétlen…
Aki péntek 13-án 13. diákként jelentkezik nálam, kap egy tábla csokoládét.

 

Sok szerencsét!

OTJ

Copyright © 2013. All Rights Reserved.