BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Sporthírek


Mi a TRX? - Oldal 2

Tartalomjegyzék
Mi a TRX?
2. oldal
Minden oldal

A fitnesz világ átrendeződése és a valódi fittség fogalmának újragondolása a cross fit mozgalom elindulásával megkezdődött. A cross fit edzés hatékony és funkcionális, de az emberek többsége számára brutális. A TRX ezt a fajta kemény, de hatékony edzést teszi elérhetővé az átlagemberek számára is. Abszolút funkcionális tréning, egyszerre dolgoztatjuk a vázizom rendszert és a keringési rendszert, miközben a core izmok folyamatosan stabilizálnak.
A TRX-ben megtaláltam azt az eszközt, amellyel saját és vendégeim edzéseit is hatékonyabbá, és élvezetesebbé tehetem.
A TRX egyszerűségének, hatékonyságának és sokoldalúságának köszönhetően a funkcionális edzésmódszerek zászlóshajója.

Az edzőterembe járók nagy százaléka egyszerre szeretne fogyni és izmosodni, amire ez az eszköz végre megoldást kínál.
Másik nagy előnye, hogy a vele való edzés során nem elkülönülten dolgoznak az izomcsoportok, hanem a teljes test munkát végez. A cél, hogy minél több izom bekapcsolódjon a gyakorlatok végrehajtásába. Szinte nincs is olyan feladat, amely során tétlenül maradnának a mindennapi élethez is elengedhetetlenül fontos törzsizmok (core). Az edzés során a gravitációt kell leküzdenünk a testünk segítségével. Ez az eszközt használok egyik mottója is: „My body vs Gravity” :-)

Hogyan működik a TRX?

A sportszert rögzítve a plafonra, oldalfalkonzolra, a gravitációval szemben fejtünk ki erőhatást, a törzsizomzat folyamatos feszülése mellett.

Mi a különleges a TRX-ben?

A sokoldalúság, egyszerre lehet fejleszteni erőt, állóképességet, hajlékonyságot, koordinációt. Mivel a gravitációval szemben a saját súlyoddal dolgozol a terhelés személyre szabott, így nőknek, férfiaknak egyaránt ajánlott.

Több mint 300 gyakorlat végezhető el, de a variációk száma csak a fantázián múlik.

Természetes mozgás elemekkel dolgozik, ezért izületkímélő.

Mire hat a TRX ?

Célzottan a törzsizomzatra (hasfal, ágyéki pólya, mély hátizmok). A gyakorlatok során ezek az izomcsoportok mindig terheltek. Miközben edzünk a gyakorlatok nagyobb intenzitása miatt pulzusunk is magasabb tartományban tartózkodik, ezáltal az izmaink formálódása mellett a szív- és keringési rendszerünk is fejlődik.

TRX Tréningek:

Erő, állóképesség, motiváció! Kis csoportos edzés, mely ötvözi a személyi edzés előnyeit és a csoport adta motivációt. Égess zsírt, és fejleszd az izomzatod egyszerre!

Ha mersz keményen, hatékonyan edzeni, eddz TRX-el!

Neked miért jó?

Mert lényegében egy hordozható fitnesztermet kapsz, mellyel az elvégezhető gyakorlatok száma több százra tehető. Bárhol lehet edzeni vele, legyen az a szabad levegőn egy kiadós futás után, vagy egy tornateremben, ahol a bordásfalra rögzítheted. A TRX az összeállított edzéstől függően az erődet és az állóképességedet is egyaránt fejleszti. Használatával stabilizáló izmaid folyamatosan dolgoznak. Ezt főként akkor érzed, amikor a hagyományos fekvőtámaszt a „lengő madzagokon” próbálod kivitelezni. (Nem egyszerű, de nagyon mulatságos, hidd el.)
A TRX-et férfiak és nők egyaránt használhatják, fittségi szinttől függetlenül. Ezért akár a barátoddal, barátnőddel együtt is edzhettek. Mivel a gyakorlatok számtalan szögben végezhetők, az izolált mozdulatokkal szemben sokkal több izomrostot stimulálnak – így hatékonyabb lesz az edzésed. A szerkezet ráadásul kis helyen elfér, bárhová magaddal viheted, ezért ezen túl egy tengerparti nyaralás sem lehet kifogás a mozgás nélküli életmódra. A szerkentyű ráadásul az intenzív edzésnek köszönhetően felpörgeti az anyagcserét, ezáltal szép esztétikus izmokat fejleszt.

Az edzések végén, mint tudod, sosem szabad elfeledkezni a megfelelő nyújtásról. Ez nem csak az izomláz elkerülése, de az egészséged szempontjából is fontos – nos, a TRX erre is kiválóan alkalmas.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, gyere és próbáld ki Te is, a TRX-et velem!

Laczó Szabolcs testnevelő tanár

 4



Copyright © 2013. All Rights Reserved.