BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Sporthírek


Mi a TRX?

Tartalomjegyzék
Mi a TRX?
2. oldal
Minden oldal

1A TRX egy hordozható, felfüggeszthető funkcionális tréningeszköz, mellyel erődet, egyensúly-érzékedet, hajlékonyságodat, valamint az úgynevezett core izmok stabilitását egyaránt fejleszteni tudod. A fittségi állapot nem számít, bárki elkezdheti!

Nonszensz, hogy 8-9 óra ülőmunka után az emberek azért mennek el a fitnesztermekbe, hogy ülve végezzenek izolált gyakorlatokat, miközben derekukat a háttámlának feszítve kímélik core izmaikat (pont azokat az izmokat, amikre a mindennapi életben a legnagyobb szükségük van).

Fel kell állni a gépektől és a funkcionális eszközök, és módszerek felé kell fordulni (a preventív szemlélet is ezt követeli)! Ezt igazolják a tapasztalatok, a vendégek visszajelzései és a külföldi szakemberek fitnesz világ jövőjére vonatkozó egybehangzó előrejelzése.

 

Most beszéljünk egészen komolyan!

Tisztában vagyunk az elhízás veszélyeivel?

Nem!

Tisztában vagyunk az elhízás és tartós túlsúly egészségünkre gyakorolt hatásával?

Nem!

Valahogy senki sem foglalkozik vele, hogy milyen összefüggések vannak az elhízás és az egyes betegségek között. Hallunk róla, de nem tudatosul a veszély. Pedig mindenkinek pontosan tudnia és értenie kellene, hogy mit kockáztat azzal, ha nem törődik egészségével, elhízik és utána évekig tartós túlsúllyal él, és nem tesz semmit, a veszélyeket hordozó súlytöbbletének megszüntetéséért. Nem biztos, hogy elég szó esik az elhízás legdurvább veszélyeiről. Mindaddig, amíg a közvetlen környezetünkben nem történik valami tragikus, hajlamosak vagyunk nem meghallani a figyelmeztető szavakat és türelmetlenül vagy éppen agresszívan elhessegetni a riasztó gondolatokat.

Vegyük sorra, melyek azok a nagyon is konkrét veszélyek, amelyek mindenkire leselkedhetnek az elhízás és tartós túlsúly következtében.

Csak néhány a sok közül:

  • Érrendszeri traumák (agyvérzés, szívinfarktus)
  • Cukorbetegség (végtag amputációk, életen át inzulin)
  • Ízületi- és gerincproblémák

Mindezek megelőzésére az iskolánkba hoztam egy edzésmódszert, amely segítségével mindenki számára elérhetővé válik az optimális egészségi állapot.

Az átlagemberek személyi edzése - figyelembe véve az aktuális fittségi szintet és a kitűzött fittségi célokat - a funkcionális erőfejlesztésről kell, hogy szóljon. Ezen azt értjük, hogy olyan gyakorlatokat kell végezni, melyek egyszerre hatnak a vázizom rendszerre és a keringési rendszerre. A mindennapi életben mozgás közben kell erőt kifejteni, így elsődleges fontosságú a core izmok stabilitása. Ehhez képest azt látjuk, hogy a gépekkel telezsúfolt fitnesz termek inkább a testépítő módszerekkel edzők igényeit elégítik ki (izolált gyakorlatok egy-egy izomcsoportra), ugyanakkor a célközönség az átlagemberekből áll.
 A TRX lényegében egy olyan heveder, mely végein fogantyúk (a kéznek) és bújtatók (a saroknak, lábfejnek) találhatók.

2             3



Copyright © 2013. All Rights Reserved.