Marti Dániel vizsgázót faggattuk

01Danival az utóbbi hetekben napi rendszerességgel találkoztunk. Rövid, lényegre törő beszélgetéseinkből kiderült, hogy ő egy céltudatos, sokoldalú fiú, aki érdekes lehet az olvasóközönség számára is. Legutóbb akkor olvashattak róla, amikor a szakmája terén élt a bizonyítás lehetősével: elsőként készítette el szakdolgozatát.

(http://vizmu.net/index.php/cimlap/37-egyeb/1233-dani-a-piramist-valasztotta.html)

Most jövőről, múltról, jelenről beszélgettünk.

 

- Egy éve érettségiztél. Hogyan gondolsz vissza a 2015-ös erőpróbára?

- Az az egyik legnehezebb évem volt. Igyekeztem mindent megtenni a jó eredmények érdekében. Sikerült, s mindez ma már egy javarészt kellemes emlék, de folytatása is van: az idén az érettségire készülő barátaim felkértek, hogy segítsem ebben őket.

 

- Hogyan tudtál segíteni nekik?

- Készítettem egy segédletet. Ez arról szólt, hogy hogyan kell novellát, verset elemezni, érvelő fogalmazást írni. A visszajelzések szerint ez a kis tanácsadó kiállta a próbát, a vizsgára készülők tudták használni.

 

- Ez egy új oldaladra világított rá, de hogyan is lehetne összefoglalni a rólad szóló legfontosabb tudnivalókat?

- A technikusi vizsgájára készülő, érettségizett fiú vagyok, aki szeret komoly hangvételű filozófiai műveket olvasni; nagyra értékelem a görögöket, különösen Platón munkásságát. Hasonlóan komoly elképzeléseim vannak a saját jövőmet illetően is.

 

- A dolgok jelen állása szerint két hónapon belül földmérő technikus leszel. Erre céloztál?

- Nem egészen, de ez a végzettség is fontos. Nyolcadikos koromban tudatosan írtam első helyre a Vásárhelyi Pál Szakközépiskolát. Több helyről hallottam, hogy ez egy komoly iskola. Jelentkeztem, jó tanuló voltam, sikerült. A szakok közül a földmérőt választottam, a családban vannak földmérők. Mára azonban kitárult a világ, más is érdekel: a biológia, az irodalom, a testnevelés.

 

- Mik a terveid?

- Tanár szeretnék lenni. Legjobban a biológia-testnevelés szak érdekel, az irodalom inkább amolyan hobbi; de nemcsak olvasok, időnként írok is. Jelentkeztem Szegeden a tanári szakra, úgy érzem, van esélyem.

 

- Részedre pénteken a tanítás befejeződött, most neked mi következik?

- A földmérési technikusi vizsgán tizenkét modulból kell majd megfelelni. Igyekszem rájuk jól felkészülni, de lesznek még vizsgáim a felvételihez kapcsolódóan is: biológiából és testnevelésből. Az esedékes alkalmassági vizsgán is szeretnék jól szerepelni. Szerencsére a többletpontokat érő középfokú angol nyelvvizsgát a Vízműben már megszereztem.

 

- Egyetemi polgárként miben szeretnél még jobban elmélyülni?

- Remélem, hogy a kötelező feladatok teljesítése mellett jut idő és alkalom arra is, hogy aktívabb legyek zenei és irodalmi téren is.

 

- Az olvasók nevében is köszönjük a beszélgetést, további sikereket kívánunk!

 

(Beszélgetés illusztrációjául szánt képeket Danival együtt válogattuk.)

02030405060708