A vízműs gördeszkás bajnok


Tóth Imrével, a Vízmű 9. A osztályos tanulójával -- aki Békéscsabán a szeptemberben megrendezett 4. Harlee X-treme games-en gördeszka kategóriában 1. helyezett lett -- osztálytársa és barátja Vascán Ákos beszélgetett.

Ákos: Minek hatására kezdtél el deszkázni ?

Imi: Kiskoromban mindig néztem a TV-ben, amikor gördeszkásokról szóló műsort közvetítettek. Aztán egyre jobban kezdett érdekelni. BMX-eztem is előtte, mert az extrém sportok mindig is vonzottak, de az nem jött be igazán. Majd megvettem az első deszkám.

 


Ákos: Szüleid mennyire támogattak ebben a sportban?

Imi: Eleinte nem annyira örültek neki, mert féltek, hogy eltöröm kezem-lábam, vagy valami komolyabb bajom esik. De végül beletörődtek, és azóta támogatnak, amiben csak tudnak.

Ákos: Mennyire mentek eleinte a trükkök ? Egyből „adták magukat” vagy szenvedtél elég sokat?

Imi: Rengeteget szenvedtem az első trükk „beadásával”. Igazából csak az első trükk nehéz, a többi már könnyebb, és most jutottam el arra a szintre, hogy tudok már komplikált trükköket is végezni.

Ákos: A mostani győzedelmed előtt jártál más versenyekre is?

Imi: Persze, első versenyem is itt Csabán volt két évvel ezelőtt; akkor szintén a Harlee X-treme games-en indultam, ahol 3. lettem. De Gyulán, Kisújszálláson is versenyeztem már. Volt egy verseny tavaly október tájékán, amelyen 2. lettem, és enyém lett a legjobb trükkért járó díj.

Ákos: Ennyi verseny és helyezés által nem szereztél még szponzorokat ?

Imi: Sajnos, még nem, de azon vagyok, hogy találjak támogatókat.

Ákos: Szponzorok nélkül nem túlságosan költséges ez a sport?

Imi: Dehogynem, ezért is van az, hogy nem ragadok le egy deszkamárkánál, kipróbálok többfélét, mert ha szemfüles az ember, jó dolgokat találhat. A mostani lapommal spóroltam körülbelül ötezer forintot, a kerekekkel pedig legalább hétezret.

Ákos: Milyen időközönként jársz ki deszkázni ?

Imi: Mostanában nagyon hanyagoltam; úgy terveztem, hogy be is fejezem, de aztán rájöttem, hogy : „mit akarok én, hogy abbahagyom?!” Meg a többiek is mondták, hogy ne tegyem. Így aztán, amikor csak tudok kimegyek… Ma is jót deszkáztam…

Ákos: Voltak komolyabb sérüléseid vagy megúszod általában horzsolásokkal?

Imi: Eddig szerencsére csak kisebb-nagyobb horzsolások történtek. Mondjuk, most szombaton majdnem eltört a kezem, mert ráestem...

Ákos: Azért nem álltál a dobogó legfelső fokán eddig, mert az előző versenyek nehezebbek voltak az ideinél?

Imi: Én úgy vagyok vele, hogy még csak két és fél év deszkázás áll a hátam mögött, és mégis ennyi versenyen helyezést értem el, dobogós lettem. És aki a kicsit nem becsüli, ugyebár…

Ákos: A versenynek jó hangulata volt?

Imi: Remek hangulat volt, nagyon élveztem. Remélem, több ilyen verseny lesz még, mert tényleg nagyon tetszett.

Ákos: Sok sikert kívánok a további versenyeken.