Víz világnapja 2012. március 22.

0Bár a különböző apropóból megjelölt világnapok fontossági sorrendjét nehéz lenne felállítani, vitathatatlan tény, hogy a képzeletbeli rangsorban az elsők között szerepelne a VÍZ VILÁGNAPJA! Napjainkra egyre inkább fontos felhívni a hétköznapi ember figyelmét annak felismerésére, hogy a mindennapok során a fogyasztói társadalomban mennyit pazarolunk el ebből a kifogyhatatlannak gondolt energiaforrásból.

 

Mi sem triviálisabb, hogy egy iskolában a tanárok igyekeznek az ifjúságot a nevelő munkájuk során egy-egy ilyen alkalom apropóján bevonni abba, hogy a hétköznapokban tudatos gondolkodással alakítsák a legegyszerűbb tevékenységüket is. Ezért is örültünk különösen annak, hogy egy megtisztelő felkérést kaptunk iskolánkban tanító kolléganőnktől, Sándor Zoltánné tanárnőtől. A mezőberényi gimnázium kollégiumának igazgatójaként szerette volna, ha diákjai egy átfogó képet kapnak arról, miről is szól ez a nap. Mi sem volt természetesebb, mint hogy az iskolánkban tanuló vizes diákok és az őket tanító szaktanárok segítségét kérte.

A technikus évfolyamon tanuló néhány diák a tanulmányaikat felhasználva egy átfogó képet rajzolt a „gimiseknek” arról, hogy mivel is foglalkozik egy „vizes” szakember, milyen folyamat eredményeként folyik jó minőségű ivóvíz a csapból, mi történik, ha árvíz, belvíz fenyegeti a lakosságot, milyen különbségeket és ellentéteket mutat a világ különböző részein a vízfelhasználás, mit jelent a vízlábnyom és mit tehetünk annak érdekében, hogy a természetben előforduló vizeink minőségét megőrizzük. Olykor megdöbbentő adatokat, képeket tártak az érdeklődő hallgatóság elé, és mi, az őket oktató tanárok büszkén láttuk, hogy milyen felkészülten tájékoztatják a „laikus” hallgatóságot.

A színvonalas prezentáció után egy filmet vetítettünk, ami bemutatta az árvízi védekezést, a folyószabályozási munkák eredményeit, és a vizeink, környezetünk minőségének megóvása érdekében ránk háruló környezetvédelmi feladatokat! És hogy ne feledjék, hogy náluk jártunk, mindenkit megajándékoztunk egy nagy vízműs tollal.

A hallgatóság apró ajándékokkal köszönte meg a kis delegációnak, hogy képet kaphattak arról, mit tehetnek ők annak érdekében, hogy a jövő nemzedékei ne szennyezett vizet vételezhessenek a természetből és az ő számukra is olyan természetes lehessen az, hogy mindig rendelkezésükre áll a tiszta, jó minőségű ivóvíz!


Martinák Judit        

1 2

 3 4

5 6

7