Tanulmányi kirándulás

03A tavaszi szünet előtt lehetőségünk nyílt a Kődomb szigeti szivattyútelep megtekintésére. A látogatás megszervezésében az egyik tanuló édesapja segített bennünket. A kirándulás érdekes és hasznos volt a diákok számára.

Találkoztunk sok olyan dologgal, amelyekkel már tanulmányaink során foglakoztunk, ezen felül sok más érdekességgel is. A telepről pontos ismertetést kaptuk a gépészektől. Megtekintettük a mozgó rácsokat, azaz a gerebeket, amelyek a durva szennyeződések és növények csatornából való eltávolítására szolgálnak.A kiszedett hulladékot egy egyenes, majd egy ferde szalag továbbítja a szállító járműre.

Ismertetést kaptunk továbbá a szivattyútelep feladatköréről és teljesítményéről. A szivattyútelep szerepe a belvízvédelmi csatorna fölös vizének a befogadó Sebes-Körösbe emelése; hiszen ez gravitációs úton nem mehet végbe. A telepen három nagyteljesítményű szivattyú található, amelyek egyenként 1,8 m3/s víz átemelésére képesek. Üzemelésükhöz jelentős elektromos teljesítményre (200 KW/szivattyú) van szükség, mivel a 28 mázsás szivattyúkat villanymotorok hajtják.


Szemügyre vettük még a tolózárat, az ideiglenes elzáró hornyokat, a zsilipkaput és a zsiliptáblát, a darut és a darupályát, valamint az üzemeléshez szükséges kapcsolószekrényt.


Élményekkel és gyakorlati tudással gazdagodva zártuk a kirándulást.

Virág Mihály, Eke Zoltán

 

Powered by RS Web Solutions