"Előtt..."

01„Amikor bejött az ajtón, s lenge köntösét
leejtette a földre, majd haladt felém...

…Folytathatnám, ha akarnám, de az idő az véges,
így hát e verset ember kezdte, s majd fantázia végez!”

Csete Márk verséből idéztem, akiről kevesen tudják, hogy a zenélés mellett „slágergyanús” szövegeket is ír. Ő az a mosolygós arcú fiú, aki sokszor gitárral a kezében jelenik meg az iskolai és kollégiumi ünnepségeken. Mint megtudtam tőle, osztálytársával, Leel-Őssy Dániellel (10. D osztály) jelenleg a Fél10 nevű együttesben zenél. Ennek nevét ő találta ki (fél10=5 fő). Ebből adódott a kérdés, hogy mióta foglalkozik Márk zenéléssel.

- A zenei pályafutásom ötödikes koromban kezdődött, amikor is a gyulai zeneiskolából tanárok jöttek, hogy toborozzanak, és nekem nagyon megtetszett a vadászkürt, amin azóta is játszom. Tehát az egész klasszikus zenei oktatással kezdődött. Aztán megtaláltam otthon azt a gitárt, amit még kiskoromban kaptam egy ismerőstől. Apával megcsináltattuk, és nyomban elkezdtem magamtól tanulgatni, természetesen csak az alapokat, képzésem azóta is folyamatban van. Eközben eltelt pár év, és létrejött a The Paradise Zone nevű vízműs zenekar, ahol nekem a dob jutott.

Addig nem tanultam dobolni, csak próbálkoztam. Azokat gyakoroltam, amit édesapám mesélgetett, mert ő is dobos volt még régen. Ezután elmentem egy külön tanárhoz, aki azóta is eredményesen tanít engem. Így a mai napig dobolásból is folyamatosan kapom a képzést.

Hogyan került egy ilyen érdeklődésű fiú a Vízműbe?

- Kezdetben anya mondta, hogy érdemes lenne ebben az iskolában tanulnom, mert a későbbiekben lehet, hogy tud biztosítani nekem munkát. Jól döntöttem, hogy földmérő és térinformatikus szakra jelentkeztem, sőt, hogy ezt az iskolát választottam, mert mindig is lenyűgözött egyes iskolák diákjainak összetartása. A Vízmű egy az ilyen iskolák közül, és örülök, hogy itt lehetek diák. A szakmáról meg annyit mondanék, hogy ennél jobb nem is lehetne, pont hozzám illik a „kitűzőrúd-kezelés”. Ezen kívül még a szabadságot szeretem, hogy nyugodtan hallgathatunk zenét, beszélgethetünk, nevethetünk, nincs megtiltva semmi, csak kész legyen a kitűzött feladat.

Sok sikert kívánok neked a tanulásban és a zenélésben egyaránt! Várom az újabb verseidet!

020304