Mit csinálnak a polgárőrök?

01Egy este hív a településünk polgármestere, sürgősen szüksége lenne a terepjáró polgárőrautóra, mert a mentők nem tudnak elmenni egy sáros, vizes dűlőúton egy idős, beteg nénihez. Ezt sikerül gyorsan rendezni, és hirtelen támad egy ötletem, írok arról a munkáról, amelyet a polgárőrök végeznek a mindennapokban, és ahová a fiatalabb korosztálynak - a középiskolásoknak - is lehetősége van bekapcsolódni a 2015. évben módosított polgárőr-törvény szerint, mégpedig ifjú polgárőrként.

Mit csinálnak a polgárőrök? Mi lehet a vonzó benne, ami engem is megragadott? Legjobban egy szóval lehet jellemezni: A MEGELŐZÉS. Így nagybetűkkel. Hiszen megelőzéssel több nem kívánt, káros eseményt tudunk megakadályozni. Itt legtöbbször a bűnmegelőzésre gondolunk, de ugyanilyen fontos a közlekedés biztonsága vagy a felkészülés egy-egy katasztrófahelyzet megelőzésére. A környezetvédelemről már nem is szólva. A megelőzéshez nagyon sok felvilágosító program szükséges, és ebben jut szerep a polgárőröknek is - az illetékes társszervekkel együttműködve, a munkájukat segítve. Ez az a feladat, amelyre a törvényalkotók is gondoltak, és amelybe középiskolások is bekapcsolódhatnak.

Talán nem felesleges elmondani, hogyha ismerjük a veszélyhelyzetek előfordulásának okait, ha azokat időben felismerjük, akkor számukat jelentősen csökkenteni lehet.

A polgárőrök, az ifjú polgárok a feladatukat munkahelyükön - iskolájukon - kívül szabadidejükben, polgárőr-egyesületekben végzik, melyek majdnem minden településen megtalálhatók. A középiskolásoknak az 50 órás közösségi munka ledolgozására is van ilyen módon is lehetőségük.

A polgárőrségről és az ifjú polgárőrökről az Országos Polgárőr Szövetség honlapján: www.opsz.hu weboldalon további fontos információk találhatók.

 

0203

0405

 0607