Dani a piramist választotta

1Idén tavasszal is elérkezett a végzős földmérők szakdolgozatának elkészítési határideje. Ebben az évben elsőként Marti Dánielnek sikerült befejeznie a munkáját, és végső formába öntve leadni. Érdekes és látványos témát választott, ezért szeretném rövid összefoglalóját bemutatni. A háromdimenziós épületfelmérés az elmúlt éveket tekintve igen népszerű téma. Készült már a Vízműben hasonló felmérés víztoronyról, középületről, körgátról. Lássuk Dani választását!

  

A modellalkotás, precizitás valahol mindig is érdekelt és fantáziát megmozgatónak tartom az ilyen jellegű munkát. Úgy gondoltam, kellő elszántsággal tudok nekivágni egy szinte mindenki által ismerős témának. Személyes tapasztalat fűz a földméréshez, hiszen unokabátyámmal és keresztapámmal régen gyakrabban mentem terepre az időt hasznosan eltölteni, ahol némi betekintést is nyerhettem a munkájukba. A munka megtervezésekor figyelembe vettem az utazásbeli és időbeli lehetőségeimet, ezért a kivitelezés helyszínéül azt az építményt választottam, ami közvetlen az iskolám mellett van, annak területéhez tartozik. Egy gúlaszerű építményt (a piramist formázó kazánházat) választottam.

 

Hogy kezdtél a munkához?

 

A munka kezdetén több geodéziai műszer közül választhattam: Leica TPS1200+, Trimble S6, TopCon S2. Döntésem a Leica-ra esett, mivel GPS-műszer is tartozik hozzá, és erről volt a legtöbb előismeretem. A feladatot terepszemlével kezdtem, megbizonyosodtam a létesítendő alappontok helyéről, a feladat nehézségéről és idejéről. Az alappontok elhelyezésekor ügyeltem arra, hogy kellő sűrűséggel legyenek meghatározva. Az alappontokat mérőállomással létesítettem, és festékkel jelöltem meg őket. A kazánházat körberaktam alappontokkal, amikről biztosan látok minden töréspontot. A több mint 200 felmért pontot kimentettem a műszerhez tartozó CF-kártyára, amiket azután ITR szoftverben még utólag korrigáltam (például át kellett írnom néhány hibás pont magasságát), ezután ismét olyan formátumúra konvertáltam, hogy AutoCAD-ben is  meg tudjam nyitni. A programban már térben is láttam a sűrű ponthalmazt. Türelmesen összekötöttem minden pontot, majd kirajzolódott a végleges változat. A munka nehézsége abban rejlett, hogy a hátsó szárnyon lévő három ablakot nagyon nehezen lehetett megirányozni lézerrel a gallyak, vesszők miatt. Megpróbáltuk a háromméteres takarítós partvissal is arrébb tenni őket, de nem sikerült. Erre való tekintettel ezeket az objektumokat nem ábrázoltam.

 

Hogyan tudnád összegezni az elvégzett munkát?

 

Sok tapasztattal lettem gazdagabb, elméleti és gyakorlati szempontból is. A technikusi egy éve alatt megtanultam, hogy mit jelent a türelem azért, hogy később learathassam a nagy koncentráció-képességet és fegyelmet igénylő munka babérjait.

 

23456