A Független Diákparlament

1Hogyan tudja érvényesíteni érdekeit egy diák? Kinek mondhatja el problémáit és észrevételeit egy közoktatásban érintett személy? Mit tehet valaki, ha javaslatai vannak, mivel lehetne tökéletesíteni az oktatásügyet? A válasz: Független Diákparlament.

   A Független Diákparlament egy diákok által létrehozott, önszerveződő, pártpolitikától teljesen független, demokratikus működésű civil érdekképviseleti szervezet. Ez így sok egy mondatban igaz?

Akkor lássuk is, hogy mit jelent ez. Három évvel ezelőtt diákok egy csoportja kitalálta, hogy szeretnének létrehozni egy olyan szervezetet, ahol teljes mértékben meghallgatnak mindenkit, aki szeretné véleményét kifejteni az őt is érintő oktatásügyről, valamint szeretnének demokratikus úton változtatni a diákokat, a tanárokat és minden, oktatásban részt vevő embert érintő dolgokon. Továbbá további célkitűzése a diákok demokráciára nevelése, illetve a tanulói jogok és demokratikus eszközök széleskörű terjesztése.

       Kik próbálják véghezvinni eme nemes és annál rögösebb feladatot? Az FDP két részből áll: az egyik az ország különböző régióiból demokratikusan megválasztott képviselői réteg, ami jelenleg 118 főt jelent. A képviselők lehetnek diákok, tanárok, hallgatók, öregdiákok és szülők is. Regionális létszámuk egyenletesen van elosztva az ország különböző pontjairól. A képviselők hangoztatják saját, valamint az őket megválasztó diákok és személyek ötleteit, véleményét az összes ifjúságot érintő problémában, és megvitatják a felvetett témákat. A Diákparlament másik részét alkotja a szervezői és koordinátori csapat, akik a képviselők munkáját szervezik, és az éves munkálatokat, választásokat bonyolítják le.

     A két legnagyobb konferencia az őszi és a tavaszi plenáris ülés, ami több napot vesz igénybe a fővárosban, ahol az évközi munkának a kidolgozása, összegzése és bemutatása folyik. Az őszi ülést a közelmúltban tartotta az FDP, november 18-20. között, amit az érdeklődők és a sajtó munkatársai is teljesen nyíltan megtekinthettek. Itt felszólalások és hosszas viták után tematikus bizottságokra oszlottunk több témában, mint pl. diákönkormányzat, felsőoktatás, nyelvoktatás, érettségi rendszer, és még sorolhatnám. A tavaszi plenáris ülésig a bizottság tagjai közösen megbeszélt ütemterv alapján dolgozzák fel a témával kapcsolatban felgyülemlő kérdéseket és véleményeket, amik alapján tavasszal javaslatokat fogalmaznak meg. A bizottságok közösen meghozott javaslatcsomagját a Független Diákparlament közvetíti majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának, illetve az érintett döntéshozó szerveknek.

     Jómagam az idei évben kaptam egyéves mandátumot, mint a Dél-Alföld egyik képviselője, továbbá iskolánkból még Szöllősi Gabriella (14. D) képviseli régiónkat az FDP-ben, valamint csabai vonatkozásban még két személlyel együtt próbáljuk „megváltani a világot”. Én a diákönkormányzati bizottság kötelékében vagyok, viszont bármilyen oktatáspolitikai kérdést tudok én is továbbítani az adott bizottságokhoz. A diákönkormányzatban felmerülő problémákat kutatom a következő hónapok során, valamint a tanulói jogkörrel kapcsolatos kérdésekkel fogok foglalatoskodni. Ezen kívül az a megtiszteltetés ért engem, hogy megválasztottak a Független Diákparlament szóvivőjének. Mint említettem politikailag teljesen függetlenek vagyunk, viszont a közélet eseményeire aktívan reagálunk. Fontos tudatnunk továbbá az emberekkel, hogy nem ellenzékként lépünk fel az oktatásban, hanem a diákok által nyújtott segítő kezet szeretnénk biztosítani, hogy közösen tehessünk egy minőségi, mindenki számára elérhető oktatási rendszerért, valamint a tanulói demokrácia és joggyakorlás zavartalanságáért.

 

234567