Képviselőink Strasbourgban, az Európai Parlamentben

eu 0011. D-sek kezdeményezésére idén tavasszal egy kis csapat részt vett az Európai Parlament által indított online középiskolai vetélkedőn, az Euroscola-játékon, amin az uniós tagországok középiskolásai mérték össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A vízműs européerek eredményesen teljesítették az internetes kvízt. Ennek alapján meghívást nyertek Strasbourgba, az Európai Parlamentbe, az április 7-én pénteken tartott szimulációs játékra, amelyen az összesen 22 tagállamból érkező diákok egy napra EP-képviselővé válhattak. A tanáraikkal Strasbourgba kiutazó 24 fős diákcsapatba a Vízmű majdnem minden osztályából verbuválták a képviselőket. A vízműs küldöttség négynapos utazásáról-kirándulásáról és európai parlamenti tevékenységéről Borák János (11. E), Csáki Szandra (11. D), Gyöngyösi Tamás (10. D) és Sanyó Levente (12. E) benyomásai, tapasztalatai alakították ki az alábbi közös európai „élményszőttest”.

 

Április 5-én szerdán hajnalban rajtolt buszunk a Deák utcából. Az ausztriai Melkben megtekintettük a nagyon szép apátságot és az óvárost. Éjszakára a németországi Augsburgban szálltunk meg, ahol érkezésünk után kirajzottunk a városba, s ki pizzát vacsorázott, ki helyi jellegzetességeket kóstolgatott. A kényelmes, komfortos szobákban töltött éj után továbbszáguldottunk.

Csütörtökön, 1300 km-es utazásunk végén megérkeztünk Strasbourgba. Elfoglaltuk a szállást, majd a világörökség részét képező óvárosban sétáltunk: megnéztük a főteret és a lenyűgöző, gótikus Notre-Dame katedrálist, valamint többen felmásztak - 332 lépcsőfokon - a 124 méter magas templomtoronyba. Néhányan sétahajózáson vettek részt.

Harmadnap, pénteken reggel 8-kor indult elsődleges programunk, európai parlamenti tevékenységünk. A beléptető kapuknál oly szigorúan vizsgáltak át mindenkit, akár egy repülőtéren. A Parlament "Louise Weiss" épületében fogadtak minket, a 22 uniós országból érkező több száz diákot: felsorolták származási országainkat és tájékoztattak napirendünkről. Rövid kávészünet után többnyelvű munkacsoportokat alakítottunk ki. Tíz órakor elfoglaltuk képviselői helyünket a Parlament üléstermében, s egy-egy diák bemutatta saját iskoláját, amire tanulónként 1-1 perc állt rendelkezésre. Ezek után egy belga képviselő előadást tartott, majd kérdéseket tettünk fel, amelyekre válaszolt. A képviselő franciául elhangzó beszédének fordítását meghallgathattuk angolul és németül is.

Ebéd után kezdetét vette az „Eurojáték”, amelyen 4-4 fős csapatok vettek részt. Ezt követően a bizottsági termekben összeültek a reggel kialakított munkacsoportjaink, amelyek szóvivőt és jegyzőt választottak. A szekcióüléseken olyan, az európai országok számára fontos kérdésekkel foglalkoztunk, amelyeket előzőleg már tanulmányoztunk az iskolában. Több országból származó képviselőtársainkkal, új barátainkkal eszmét cseréltünk, megvitattuk nézőpontjainkat többféle témáról, pl. a megújuló energiaforrások felhasználásának fontosságáról. A vita végén összegeztük felvetéseinket és pontokba szedtük javaslatainkat.

Négy órától ismét összegyűltünk a nagy ülésteremben, ahol a szekciók szóvivői ismertették az üléseiken kialakított javaslatokat, ezekhez hozzászóltunk, s végül szavaztunk, azaz döntöttünk a javaslatok elfogadásáról. A plenáris ülésen került sor az „Eurojáték” döntőjére is, amelyben magyar képviselőként, vízműs társunk, Csák Bence (12. E) is részt vett, és nemzetközi csapata megnyerte a döntőt. Délután 6 órakor távoztunk a Parlamentből, és visszatértünk szállásunkra.

Este szabadprogram keretében vettünk búcsút Strasbourgtól. Szombaton korán reggel szálltunk buszra. Ausztriában megálltunk egy kis időre a gyönyörű Mondsee-nél. Ezután kisebb pihenők közbeiktatásával közeledtünk Békéscsaba felé, ahová éjféltájban robogtunk be.

Sikeresnek, tartalmasnak, érdekfeszítőnek ítéljük utunkat, strasbourgi tapasztalatszerzésünket, hiszen bőségesen hozzájárult Európa, az Európai Unió és általában a közélet és a politika iránti érdeklődésünk kielégítéséhez. Egyúttal rendkívüli lehetőséget kaptunk angol és német nyelvi ismereteink alkalmazására, és valóban, törekedtünk minél többet kommunikálni angolul, avagy németül.

 

 

 eu 01

 

 

eu 02

 

 

eu 03

 

 

eu 04

 

 

eu 05

 

 

eu 06

 

 

eu 07

 

 

eu 08

 

 

eu 09

 

 

eu 10

 

 

eu 11