Kipróbáltuk a hőkamerát

11Mint tudjátok, iskolánk nagyon sok új műszerrel gazdagodott az ősz folyamán. Vásároltunk lézeres szintező műszereket, távmérőket és nem utolsó sorban egy hőkamerát is. A hőkamera a magasépítő technikusok szakképzéséhez szükséges, ezzel tudjuk a gyakorlatban kipróbálni az épületfizikával kapcsolatos tudásunkat.

A hőkamera nagyon látványosan megmutatja, hol vannak az épületen hideg-meleg felületek, hőhidak, azaz hol szökik a meleg. Egy hideg téli napon a hőkamerával megvizsgáltuk az iskola épületét, és az elkészült fényképeken is láthatjuk, hogy valóban vannak az épületen rosszul hőszigetelt szerkezetek, felületek. A képek jól mutatják, hogy a padlásfödém vasbeton gerendáin hogy szökik a meleg (pirosan világít). Ugyanezek a gerendák alulról, a tanteremben fényképezve kék színűek, azaz hideg a felületük. A műhelyépület is tanulságos kívülről fényképezve, hiszen látszik a tetőn kiáramló hő. A képeken az is látszik, hogy bizony a nyílászárók is cserére szorulnak.

Egy ilyen okos szerkezet nemcsak épületdiagnosztikára használható. Alkalmazza például a határőrség, az orvostudomány és a géptan is.

A képek között láthatjátok, hogy van egy tenyérnyom a falon, ami sokáig meglátszik, sőt azt is megtudtuk, hogy melyik széken ültek néhány perccel ezelőtt. :-)

A műszer kipróbálása nemcsak tanulságos, de szórakoztató is volt egyben.

 01  0203

040506

070809

10 1112

13