Tehetséggondozás a Vízműben

Az iskola honlapján már megjelent néhány fontos információ az iskolában folyó tehetséggondozásról. Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy az iskolaújságban is írjunk róla. Riportalanyom dr. Kosáros Andrea a program szakmai vezetője.

  • Mit tartasz fontosnak elmondani erről a programról?
  • Minden iskola hétköznapjaiban fontos szerepet kell kapjon a tehetséges tanulók gondozása, azonban egyre gyakrabban anyagi korlátokba ütközünk. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a projekt nemcsak a tehetséges tanulók felkészítésében nyújt segítséget, hanem a tanárok tehetséggondozói munkájának fejlesztését is szolgálja. Ennek eredményeképpen iskolánk 10 tanára vehetett részt 30 órás akkreditált továbbképzésen, ahol a tehetséggondozásban jól alkalmazható módszereket sajátíthattak el.  
    A program részét képezik  heti 12 órában a tanulók tanórán kívüli egyéni, illetve kiscsoportos felkészítései. A foglalkozásokat a következő témakörökben tartjuk: természettudomány, műszaki tudomány, idegen nyelv, sport, színjátszás. Ezen kívül a projekt lehetőséget biztosít iskolán belüli tanulmányi verseny és sportverseny szervezésére, azok díjazására. Ezen kívül fontosnak tartjuk, hogy a középiskola az általános iskolásokat is segítse, lehetőséget teremtsen a tudásuk gyarapítására. Ezért a projekt során általános iskolások számára is szervezünk több fordulós versenyt, ahol fontos szerepet a mostanában háttérbe szoruló természettudományok kapnak. Bízom benne, hogy sikerül egyre több kis diák érdeklődését felkelteni a gyakran mumusnak titulált tantárgyak iránt.
  • Hogyan értékeled a program megnyitóját?
  • A program megnyitója előtt az igazat megvallva nagyon izgatott voltam, ugyanis ez az első Európai Uniós pályázatunk, így nincs tapasztalatunk a kapcsolódó rendezvények szervezésében. A megnyitó sikeresnek bizonyult, hiszen megtelt  a díszterem vendégekkel, akik között a sajtó munkatársai is szép számban képviseltették magukat. Számomra külön öröm volt, hogy ismeretlen arcokat is láttam a vendégek között, akikkel a hivatalos program befejezése után mint régi jó ismerősökkel tudtuk tapasztalatainkat aggályainkat megbeszélni.
  • Te hogyan veszel részt ezekben a programokban?
  • Természetesen, mint szakmai vezetőnek minden programban van szerepem, igyekszem a kollégákat segíteni ebben a munkában. Mivel személy szerint is nagyon fontosnak tartom a természettudományos nevelést, kémiából én tartok felkészítőt, valamint a tanártovábbképzésen is részt vettem.
  • Szerinted miben tehetségesek a vízműsök?
  • Szerintem nem lehet általánosítani, hogy a vízműsök miben tehetségesek. Attól függetlenül, hogy műszaki jellegű iskola vagyunk, a természettudományok, illetve a rajz mellett teljesen más területen is lehetnek tehetséges diákjaink, mint például a zene, vagy a színjátszás területén.
  • Ha valamelyik diákunk úgy érzi, hogy valamelyik tantárgy vagy témakör jobban érdekli, kihez fordulhat?
  • A vízműsök ahogyan azt eddig is tették, bizalommal fordulhatnak a szaktanáraikhoz, illetve az osztályfőnökükhöz is. Természetesen engem is meg lehet keresni.
  • Mit vársz ettől a programtól?
  • A programot én egy eszköznek tartom, hogy amely lehetővé teszi, hogy az anyagi nehézségek ne akadályozzák a tehetséggondozást. Én bízom benn, hogy hozzá tudunk ahhoz járulni, hogy a tudás a diákok körében egyre inkább értékként legyen jelen.
  • Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok Neked és a diákoknak is.