Természettudományi verseny a Vízműben

110418_0A Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégiumban 2011. március 30-án délután izgatott diákok várakoztak, arra, hogy összemérjék tudásukat a TÁMOP 3.4.3-08/2-2009-0119 azonosító számú, Tehetséggondozás a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégiumban című projekt keretein belül szervezett játékos természettudományi vetélkedőn. A versenyre 5 fős csapatok jelentkezhettek, akik elsősorban a fizika és a kémia területén szerzett tudásukat szerették volna összemérni, illetve bővíteni. A versenyre való jelentkezés feltételeként egy A/3 méretű plakát elkészítésével lehetett benevezni, amelynek témáját az alternatív energiaforrások, illetve a radioaktivitás témaköréből lehetett választani.

A verseny első részében a csapatok magas színvonalú, aprólékosan előkészített előadásban mutatták be posztereiket. A zsűri döntése alapján a legjobb poszter címet és az azzal járó természettudományi DVD csomagot a HiperBolhák (Hadobás János, Kis Dávid, Plenter Emese és Szatmári Péter 10.B osztályos tanulók) csapata kapta.

A poszter bemutatók után érdekes, gondolkodtató feladatok következtek fizikából és kémiából. Totók, képfelismerések, magyar tudósok és találmányaik kisfilm alapján történő azonosítása, puzzle kirakása, illetve izgalmas kémiai kísérletek bemutatása, elemzése színesítették a délutánt.

Az izgalmas verseny végére a csapatok sok új ismerettel gazdagodva, izgatottan várták a zsűri eredményhirdetését. A versenyről senki sem tért haza üres kézzel, minden versenyző emléklapot, minden csapat oklevelet, ismeretterjesztő könyveket, illetve DVD filmeket kapott.

Az első három helyezés:

1. helyezett: HiperBolhák       10.B osztály csapata

2. helyezett: Kém-Csövesek 10.E osztály csapata

3. helyezett: VektorZ              9.B osztály csapata

Meggyőződésünk, hogy az ilyen és az ehhez hasonló rendezvények nagymértékben hozzájárulnak természettudományok népszerűsítéséhez.

A projekt az Európai Unió támogatásával, Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.