BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Kollégiumi hírek

Karácsonyi műsor a Vízmű kollégiumában

10A karácsony a keresztény kultúrkör legfontosabb ünnepe, az adventi ünnepkört zárja le, Jézus Krisztus, a Megváltó születését ünnepli. Azonban a hétköznapokban mindenki számára jelent valami mást is a karácsony: az ajándékozás örömét, az együtt töltött időt, a szeretetet. A karácsony egy utánozhatatlan hangulatú ünnep. A pislogó gyertyák fénye, a fenyőfák illata, a csillogó díszek a fán különlegessé teszik ezt az alkalmat. Felemelő érzés látni, hogy ilyenkor a gyermekek és a felnőttek egyaránt szeretettel fordulnak egymás felé. Az összetartozás kifejezése ez, amit idén is szerettünk volna a kollégiumunkban erősíteni.

Bővebben...

Gólya sakkbajnokság

3A 2019/2020-as tanév októberében ismét megrendeztük gólyáinknak a kollégiumi sakkbajnokságot. Egy délutáni alkalmon négy asztalnál nyolc játékossal vette kezdetét a megmérettetés a fiúklubban.
A lebonyolítás bajnoki rendszerben történt, így mindenki játszott mindenkivel. A szervezésben pedig egy korábbi győztes, Papp Ákos, 13. évfolyamos tanuló segédkezett. A versenyt végül Szegedi István nyerte, aki végig egyenletes teljesítményt nyújtott.

Bővebben...

Vízműsök a 23. Csabai Kolbászfesztiválon

1A tavalyi évhez hasonlóan kollégiumunk idén is két csapattal vett részt a 2019. október 24-én a 23. Csabai Kolbászfesztiválon. A kollégista fiúk és lányok külön csapatban indultak és jó hangulatban várták a megmérettetést. Mindenki kivette a részét a munkából, felváltva darabolták és darálták a húst a diákok. A fűszerezéshez, az eszközök biztosításához kellett csupán a felnőtt segítség. A munkafolyamatokat Rotics József kollégiumvezető úr irányította. A vékony, sütnivaló kolbászokhoz hagyományos fűszereket használtunk: sót, piros csemege paprikát, piros erős paprikát, fokhagymát, köménymagot, és kevés borsot. A két csapat kolbásza az eltérő fűszerezés miatt színében és ízében is más volt.

Bővebben...

Gólyaavató a Vízmű kollégiumában

01Hagyományainkhoz híven 2019 októberében idén is megrendezte a kollégiumi DÖK a gólyaavatót.
Elõször a fiatalokat négy csoportra osztottuk, majd a csoportvezetõk irányításával megkezdõdött a készülõdés. Október 16-án, szerdán sportversennyel vette kezdetét az eseménysorozat, ahol komoly akadályokat kellett legyõzni a gólyáknak. A játékos, ötletes versenyszámok között szerepelt a padon, tollaslabdával, kézilabdával futás, kötélhúzás és a végén az ötletes altatók. Az elsõ helyezett szoros küzdelemben a IV. csoport, a második helyezett a III. csoport, a harmadik helyezett az I. csoport és negyedik a II. csoport lett. 

Október 17-én, csütörtökön került sor a gólyabálra, melyre a zsûritagokat közös megegyezéssel kérték fel a diákok, köztük Bereczki Márta és Tóth Krisztián nevelõtanárokat, Balog Misó diákpolgármestert és Miklós Kata ötödéves tanulót.

Bővebben...

Vízműsök „A kiegyensúlyozott várandósságért és szülésért” nevű kiállításon

12019. október 15-én a Vízmű kollégistái is ellátogattak az Egyensúly AE Egyesület által szervezett kiállításra, amelynek a fogantatás, a születés, valamint a csecsemőápolás volt a témája. A Békéscsabai Vasutas Művelődési Házban megrendezett eseményen a magzat fejlődését, a születés szépségét, a család kialakulásának folyamatát szerették volna megmutatni az egyesület tagjai az érdeklődőknek interaktív eszközök segítségével.
A kiállításon a gyermekek felvilágosítást kaptak többek között a fogamzásgátlás módszereiről és a DNS felépítéséről, magyarázatot kaptak a gyermekvárással kapcsolatos kérdéseikre, illetve megismerkedhettek a magzati fejlődés szakaszaival, a csecsemő táplálásával és testének ápolásával.

Bővebben...

Kollégiumi gólyatábor

03Hagyományunkhoz híven 2019 augusztusában is nagy várakozással töltött el bennünket, hogy megismerhessük az új kollégistáinkat. A gólyatáborban a fiatalokat négy csoportra osztottuk, majd a csoportvezetők irányításával megkezdődött a felkészülés az ügyességi versenyekre. Augusztus 27-én, kedden a békéscsabai Tourinform szervezésében városnézéssel vette kezdetét az eseménysorozat. Utunk során Zahorán Hilda idegenvezető lebilincselő előadásával mutatta be a tanulóinknak a város nevezetességeit, továbbá a klasszikus, régi hagyománnyal rendelkező látnivalókat.

Bővebben...

Jókai-napok a Vízmű kollégiumában

00Ez év tavaszán is megrendezésre kerültek iskolánk kollégiumában a Jókai-napok. Immár 27. alkalommal élvezhették tanulóink a három napon át tartó programsorozatot.
Az eseményt Szarvas Péter polgármester úr nyitotta meg, aki egyben rendezvényünk fővédnöke volt. Ezt követően megnyílt Bácsfalvi Zoltán festőművész kiállítása is, akinek a munkásságát Herczeg Tamás méltatta, és ahol természetesen elhangzott A Dal 2019 döntőjéből ismert nagy sláger, a Nyári zápor is.

Bővebben...

Farsang a Vízmű koliban

182019. február 14-én, Szent Bálint napján kollégiumunk farsangi mulatságot rendezett a kollégiumban lakó diákok számára. Programunk célja az volt, hogy színesítsük a kollégiumi életet és egy hagyományos télbúcsúztató vidám bulival búcsúztassuk a telet.
A program keretein belül a kollégium ebédlőjében Salamon Edina, a Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa ismeretterjesztő előadást tartott. A megtartott prezentáció témája a farsang és a farsangi időszakban megjelenő népszokások, hagyományok voltak.
Az előadás célja az volt, hogy a tanulók közelebbről is megismerkedjenek a tavaszvárás örömünnepével, valamint több információt kapjanak a vízkereszt és hamvazószerda közötti időszakban megjelenő múltbéli és jelenkori szokásokról.

Bővebben...

A Vízmű kollégiumának sítábora a Bihari-hegységben

1A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma hagyományaihoz híven idén is sítábort szervezett a Bihari-hegységbe. Kollégánk, Veress Gábor szervezőmunkájának köszönhetően ezúttal nemcsak kollégiumunk tanulói, hanem több tanár is elutazhatott, kiváló lehetőséget teremtve ezzel a gyönyörű táj megismeréséhez. Az 1200 m magasban fekvő Vartop-hágón lévő szállás teljes kényelmet biztosított az egész napi síelés után a résztvevőknek. A szálloda minden nap gondoskodott arról, hogy frissen, üdén, kipihenten kezdjünk egy újabb csúszással töltött napot.

Az aranyosi sípályák kiváló lehetőséget biztosítanak a kezdőtől az újrakezdőkig, vagy akár a mesteri síelőkig, snowboardozókig.

Bővebben...

Copyright © 2013. All Rights Reserved.