BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Kollégiumi hírek

26. Jókai-hét

11A BSzC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2018 tavaszán 26. alkalommal rendezte meg a Jókai Napok elnevezésű programsorozatát, amely idén is három napig tartott.
A keddi napon ünnepélyes megnyitó keretében a rendezvény fővédnöke, Szarvas Péter polgármester úr mondott köszöntőbeszédet, illetve Budai Gyuláné Gombos Ildikó festőművész és keramikus kiállításának megnyitójával vette kezdetét az ünnepség. A diákok körbetekinthettek a gyönyörű festményeken és egyéb alkotásokon, amelyet Mészáros Zsuzsanna, a Munkácsy Emlékház művészettörténésze mutatott be. A kiállítás megnyitóján egyik tehetséges diákunk, Galgóczi Csenge furulyaszólójával emelte az esemény fényét.

Bővebben...

Húsvétra készülődtek a Vásárhelyi kollégium diákjai

01Az ünnepi évkör előrehaladtával a húsvéthoz kapcsolódó népszokásokról beszélgettünk és a tojásfestés hagyományát elevenítettük fel a Meseház vezetőjének, Veres Krisztinának a segítségével. A 2. lánycsoport tanulói prezentációval tették színesebbé az alkalmat, színvonalas összefoglalót készítettek a húsvét ünnepének jelentőségéről, a hozzá kapcsolódó népszokásokról, hiedelmekről.

Bővebben...

Új technológiák a fiatalok szolgálatában

032018. március 21-én Dr. Malatyinszki Szilárd a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjának igazgatója volt kollégiumunk vendége.
Előadásának témái voltak:
- új technológiák, robotizáció, 3D nyomtatás, Big data, internet of things
- internet platformokra épülő szolgáltatások
- közösségi megoldásokra alapuló fogyasztási minták
- új foglalkoztatási modellek: önfoglalkoztatás, távmunka, atipikus foglakoztatási módok
- Y és Z generációk sajátosságai és integrálódásuk a társadalomba

Bővebben...

Kollégiumi farsang

04Az ünnepi évkörön továbbhaladva a farsang időszakához kapcsolódó népszokásokról hallgattuk meg Harangozó Imre néprajzkutatót, aki számos, a moldvai és gyimesi magyarok hagyományos világképével és hitvilágával, az alföldi pásztoraink és földműves népünk hagyományvilágával, hitvilágával foglalkozó könyvet, cikket jelentetett meg.
Az előadás során megtudtuk, hogy a farsang időszaka nem egy állandó időponthoz kötött ünnep, hanem a húsvét, mint mozgó ünnep, időpontjához igazodva számolják ki időtartamát, amely vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda húsvét vasárnapjától visszafelé számolva a 40. nap, a böjt kezdete.

Bővebben...

A téli napforduló ünnepei-Szentcsaládjárás

05A tematikus csoportfoglalkozás témájához kapcsolódva, az adventi készülődés jegyében beszélgetésre hívtuk kollégiumunkba Kovács Mihályt, a Közös Pont Egyesület tagját, aki az egyesület teaházának egyik műhelyszervezője is. Vendégünk elmesélte, hogyan működik egyesületük és bepillantást nyerhettünk a teaház működésébe is. 
Beszélgetésünket az évkör ünnepeivel indítottuk, amely az adventtel kezdődik, és a karácsony, újév, farsang, húsvét, Szent György napi határjárás, pünkösd, Szent Iván napi tűzgyújtás, arató ünnep, Szent Mihály nap, Mindenszentek ünnepei után újraindul. 
A Karácsonyt megelőző lelki felkészülés és egyben közösségépítés egyik módja volt a szentcsaládjárás hagyománya, melyről részletesebben is hallottunk.

Bővebben...

Kollégiumi sakkbajnokság

02
2018. januárban 8-án került megrendezésre az őszi Kollégiumi Gólya Sakkbajnokság. Délután a fiúklubban 15.30-kor 6 táblánál 12 játékossal vette kezdetét a verseny. 
A lebonyolítás bajnoki rendszerben történt. 11 fordulóra került sor, így a végére „kellemesen” elfáradtak a résztvevők. A lebonyolításban egy korábbi győztes, Papp Ákos segédkezett. A győztes, Mravik Gabriella az egyetlen lány résztvevő volt.

Bővebben...

Könyvtárlátogatás

01Csütörtök délután, amikor megérkeztünk a könyvtárba, megcsapott az almás-fahéjas mécses illata. Amikor beléptünk az ajtón, körbevettek minket a könyvkupacok, innen rögtön tudtuk, hogy jó helyen járunk. 
Kiss Emese tanárnő bemutatkozása után, összefoglalta nekünk a könyvtár fontosságát, milyen rendszerben helyezkednek el a könyvek, milyen könyvekből tanulhatunk, kiemelve a kötelező olvasmányok fontosságát. Akinek kevésbe kelti fel az érdeklődését a sok könyv, annak is rengeteg izgalmat rejt a könyvtár kreatív, képességfejlesztő társasjátékai, amit remélhetőleg hamarosan mi is kipróbálhatunk egy kellemes szabadidős délutánon. Az óra végén a gyakorlatban is kamatoztathattuk a tudásunkat, interaktív módon, egy adott könyvnek a polcon való kikeresésével.

Bővebben...

Kollégiumi karácsony

01A karácsony utánozhatatlan hangulatú ünnep. A pislogó gyertyák fénye, a fenyőfák illata, a csillogó díszek a fán különös atmoszférát teremtenek. Felemelő érzés, gyermek és felnőtt egyaránt hatása alá kerül. Hirtelen mindenki együttérzőbbé, toleránsabbá, segítőkészebbé és kedvesebbé lesz. Nincs más ünnep, amely ugyanezt a hatást tudná elérni. Erősíti az összetartozás érzését, közösséget formál.

Bővebben...

Kollégiumi gólyabál

32
Hagyományunkhoz híven 2017. október 26-án, csütörtökön idén is megrendezésre került gólyabálunk, melyet a kollégiumi DÖK szervezésében láthattunk megvalósulni. Még javában tartott a nyári szünet, de mi már augusztus végén arra készültünk, hogy a gólyákat ünnepélyes keretek között tiszteletbeli „Jókaisokká” avassuk. 
A fiatalokat négy csoportra osztottuk, majd a csoportvezetők irányításával megkezdődött a készülődés e jeles eseményre. Frissen érkezett diákjaink megismerkedhettek Békéscsaba nevezetességeivel, megmozgathatták magukat a CsabaPark játszóterén és este a karaoke partin megcsillogtathatták zenei tudásukat is.

Bővebben...

Copyright © 2013. All Rights Reserved.