BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

School, Schule, scuola, escuela, école, iskola

01Bárhogyan is nevezik az iskolát, egy biztos: szeptemberben már mindenhol becsengettek.
Megkezdődött a tanítás hazánk legkisebb nemzetiségi iskolájában, Komlóskán is, ahol az öt diák a szokásos tananyag mellett a ruszin nyelvet is megtanulja. Még náluk is kevesebb - mindössze négy- kisdiák jár a borsodi nekézsenyi iskolába. Érdekesség, hogy itt cseperedett egykor Balog Zoltán, a közoktatásért felelős miniszter is.
Nagy nyüzsgés lehet viszont a budapesti Than Károly Ökoiskolában, ahol 110 pedagógus oktat kb. 1600 diákot. A négyemeletes épületben késő estig 56 osztály tanul, lépcsőzetes munkakezdéssel folyik a munka. Az iskola fő profilja a környezetvédelem, az osztályok elnevezésére nem betűket, hanem növények, ásványok nevét használják: 9. akác, 9. áfonya, 9. dió.
Az olaszországi Alpette városka iskolájába idén egyetlenegy kislány jár,aki nagyon lelkesen tanul. Igaz, neki nem kell sokat tépelődnie: ma vajon ki felel? A világ legnagyobb iskolája viszont Indiában van: a több mint 1000 tanteremben 47.000 diák ismerkedik a tananyaggal.
A tudásért meg kell küzdeni: ezt mindnyájan tudjuk. Na, de ennyire...?
A világ különböző országaiban extrém sporttal felér az a küzdelem, ahogyan a tanulni vágyó nebulók megközelítik az iskolát. Indonéziában, Kínában, a Fülöp-szigeteken készültek azok a fotók, amelyeken a gyerekek rozoga hidakon araszolnak, meredek sziklafalon másznak vagy naponta egy folyón kell átkelniük.
Van viszont egy könnyen megközelíthető, patinás iskola egy csendes utcában, ahol szeretettel várják a tudásra szomjazó ifjúságot. Erről bővebben olvashattok a www.vizmu.net honlapon, az épületet pedig a nyitóképen láthatjátok.
 
0203040506070809101112131415

Copyright © 2013. All Rights Reserved.