BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Milyen lesz karácsony ünnepe?


Adventi időszakban többször kérdezik egymást az emberek, hogy milyen lesz karácsony ünnepe. Ez elől a kérdés elől én sem tudok kitérni, sőt a kérdést – ismerve kötődésemet - még azzal is szokták bővíteni, hogy milyen a szlovák karácsony. Nos, ilyenkor azt szoktam válaszolni, hogy remélem nincs különbség a karácsony legfőbb üzenetében különböző népeknél, akik a keresztény hit alapján várják a karácsonyt, az örömhírt, Jézus Krisztus születését. Ez a várakozás tölti be a keresztény világ életét. Ez a várakozás egyetemleges, nemzetektől független, mert Jézus Krisztus megszületése az egész világ öröme, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek.

 

Gondolom a kérdezők is így gondolják, és e fő örömhír mellett további üzenete a karácsonynak a családi együttlét. Hisz akkor, amikor gyerekek, szülők, nagyszülők ülnek le az ünnepi asztalhoz, akkor a család a másik legfontosabb üzenet, mely magában hordozza a szeretetet, megbecsülést, a segítést, a bátorítást, az összefogást, az egymáshoz való tartozást.

Mit jelent a karácsony a különböző korosztálynak? A legkisebbek nagy csodálkozó szemekkel nézik, hogy a szép karácsonyfa hogyan tündököl a lakás legszebb pontján, majd idővel azon gondolkodnak, hogy hogyan került a szépen feldíszített fa a zárt ajtókon keresztül a lakásba. Ahhoz is pár év szükséges, hogy megfejtsék, a feldíszített fa hogyan került a szobába, és miért éppen akkor, amikor ők nincsenek otthon. Amikor ezt a rejtélyt sikerül megfejteni, akkor már együtt díszítik a fát, és a kérdés csak az, hogy a különböző ajándékok hogyan kerülnek a fa alá. Évek múlva ez a rejtély is megfejtésre kerül, és már ők teszik a fa alá az ajándékot, és további évek múltán ők gyönyörködnek a kicsik örömében.


Az ajándékot kapni - adni minden korosztály esetében öröm, azonban ez az öröm karácsonykor a Jézus Krisztus születésének megélésével válik teljessé.


Örömteli, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

 

 

       

 

 

      

 

 


Copyright © 2013. All Rights Reserved.