BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Bevettük a gyulai várat

1A végzős földmérő és térinformatikus technikusoknak gyakorlati vizsga helyett szakdolgozatot kell készíteni. Ehhez olyan összetett feladatot kell választani, amelynek végrehajtásához öt nap terepi mérés és öt nap irodai feldolgozás szükséges. Legtöbbször a lakóhelyünk közelében ajánlatos helyszínt választani. Mivel kiderült, hogy a gyulai várat még senki sem mérte fel, így a vár 3D-s felmérését és a körülötte lévő terület állapottérképét készítjük el.

 

Először is ahhoz, hogy méréseket tudjunk végezni, alappontokat kell létesítenünk, amelyet a Satlab 500-as GPS-szel tettünk meg. 5 alappontot hoztunk létre a vár körül, minden irányban, melyeknek a vízszintes és a magassági koordinátáit határoztuk meg.

 

Az alappontokat felhasználva, felmérési alappontokat hoztunk létre az S6-os mérőállomással (hátrametszést használva: két ismert pontra történő tájékozásból és távolságméréséből a mérőállomás meghatározza az álláspont koordinátáit), hogy közelebb kerüljünk a várhoz, így pontosabb méréseket végezhettünk. A vár minden töréspontját meg kellett mérni, amit az S6-os mérőállomás el is mentett a memóriájába, a mi feladatunk csak annyi, hogy később azt kiolvassuk belőle, és felhasználjuk a szerkesztésnél.

 

A szerkesztést az iskolában az ITR-5 és AutoCAD szoftverekkel készítjük el, majd az elkészült méréseket kinyomtatjuk és egy minimum 15 oldalas szakdolgozatként a tavaszi szünet után adjuk le tanárainknak értékelésre.

 

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.