BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Jégkorszak Békéscsabán

1Nem mondhatni, hogy igazi hideg érkezett volna városunkba ezen a télen, mégis volt jégkorszak Békéscsabán. Nem ténylegesen, hanem kiállítás és előadás-sorozat formájában. Számtalan előadásból, foglalkozásból lehetett választani, így nem csoda, ha mi találtunk kedvünkre valót, nem is egyet. Az előadások geológus berkekben való meghirdetése után számtalan jelentkező akadt, és hála a múzeum dolgozóinak, mindenkinek akadt hely.

Az első Prof. Dr. Sümegi Pál előadása volt, melyen olyan kérdéseket boncolgatott, a diákokat is sűrűn belevonva a beszélgetésbe, hogy miért volt szőrös a mamut, miért nőtt a testméret vagy, hogy éppen miért volt kék szeme a jégkorszakban élő állatoknak. És mindezt honnan is tudjuk? A megfigyelésekre sajnos ilyen időtávban már nem számíthatunk, így a biológiát illetve az úgynevezett rekonstrukció módszerét kell használnunk, mely számtalan régészeti és geológiai eszközt foglal magában úgy, mint szitálás, csigák és csontok vizsgálata és így tovább.

A második Deli Tamás malakológus előadása volt, ahol szintén hallhattunk pár szót a jégkorszak növény- és állatvilágáról. De ez az előadás inkább a gyakorlati része miatt volt érdekes, mert fogdoshattunk fosszilis csontokat és megvizsgálhattunk néhányat a jégkorszakban élt mikroszkópi méretű csigák közül. Mondanom sem kell szerintem, hogy diákjaink jó kis próba elé állítottak a mikroszkópnál és nem is vettem akadálytalanul a nagy sietségben, hiszen voltak olyan csigák, amiknél mindössze annyi volt a különbség, hogy a háza jobbra vagy balra csavarodott. De hát egy tanár sem tévedhetetlen, és ez is egy lehetőség volt, hogy újat tanuljak, a tanulókkal együtt. És még egy ajándék fiolányi csigák is kaptunk, így bővítve az iskolabeli készletünket. Az előadás után még a kiállítást is megtekintettük, láttunk csontokat, az ősemberek életét bemutató összeállítást, és kardfogú tigrist, amiről már tudjuk, hogy helyesen kardfogú macskaféle igazából.

Azt hiszem, érdekes és tanulságos előadások voltak mind a tanulók, mind a tanárok számára. Köszönjük az élményt az előadóknak és a múzeumnak is! Reméljük, hamarosan újabb érdekes bemutatókon vehetünk részt.

 

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.