BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Látogatóban jártunk a Debreceni Egyetemen

012015. január 15-én kb. 20 fős csoport indult el a Debreceni Egyetem Műszaki Karának nyílt napjára. Egészen pontosan az építőmérnöki tanszék bemutatójára. Idén a végzős és a technikusi évfolyam tanulóin kívül a 11.-esek is engedélyt kaptak a látogatásra. A 11. B-ből hatan kértük igazgató úr beleegyezését.

Reggel 5:20-kor a debreceni busz fele vízműsökkel telt meg. Több mint 2 és fél óra utazás után megérkeztünk az állomásra, ahonnan trolival jutottunk el a Műszaki Kar épületéhez. Már jóval a kezdés - 10 óra - előtt, 9-kor az aulában voltunk. Dr. Szűcs Edit dékán nyitotta meg a nyílt napot, majd átadta a szót az egyes tanszékek vezetőinek. Elsőként Dr. Bodnár Ildikó, a környezetmérnöki szak szakfelelőse mutatta be a környezetmérnöki tanszéket, majd Dr. Kovács Imre tartott bemutatót a minket is érdeklő építőmérnöki tanszékről.

A környezetmérnöki bemutató után a vízműsökön kívül csak páran maradtak az előadóban. Miután meghallgattunk egy általános tájékoztatót a felvételi eljárásról, egy Msc-s hallgató a diákéletről mesélt nekünk, majd a már sokak által ismert TörDElő (tésztahídépítő-verseny) kialakulásáról és menetéről tartott előadást. A következő állomásunk az Anyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratórium volt, ahol Kovács József tanszéki mérnök mutatta be a korszerű vizsgálóberendezéseket. Tesztelték a tudásunkat, és örömmel tapasztaltuk, hogy sikeresen tudtunk válaszolni bizonyos szakmai kérdésekre. Persze ezen senki sem csodálkozott, hiszen közismert, hogy a vízműsök már a középiskolai éveik során sokat megtanulnak a szakmából, és jól eligazodnak az építő-építész szakmához kapcsolódó műszaki kérdésekben. Legutolsó megállónk a Geodéziai Laboratórium volt: Varga Zsolt es Bíró János adott bevezetést a geodéziai alapismeretekbe, és tájékoztattak a várható tantárgyakról az egyes szemeszterekben.

Délután 1 órakor átvehettük az igazolásokat, majd úgy gondoltuk, indulásig még van idő, belefér egy kis városnézés is. 16:40-kor indult a buszunk az állomásról. Az út első fele a nap fáradalmainak kipihenésével telt, de a végére nagyon jó hangulat alakult ki, és észre sem vettük, hogy már fél nyolc van, és Békéscsabán vagyunk.

Tizenegyedikesként azért gondoltuk, hogy ellátogatunk a nyílt napra, mert érdemes időben elkezdeni az egyetemek, szakok közötti keresgélést, hogy megfontolt döntést tudjunk hozni két év múlva, amikor már a technikusi oklevéllel a kezünkben nekivágunk a felvételinek.

 

0203

0405

06

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.