BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Geológus programok az idei tanévben

1Mint minden évben, az idén is sok és sokféle programot szerveztünk, mi geológus tanárok, azaz Szenti Alexandra, Lisztes Tibor, Veres Zsolt és jómagam, Méhi Gabriella. Igyekeztünk az időnket úgy felosztani, hogy minden korosztálynak és minden érdeklődési területnek legyen megfelelő esemény, ahová ellátogathat.

 

A tanév elején, októberben a Munkácsy Mihály Múzeum kínált remek lehetőséget arra, hogy a geológia iránt érdeklődők sajátos élményekben részesülhessenek. Jégkorszak című kiállításuk és a hozzá kapcsolódó rendhagyó őslénytan óra engedett betekintést a pleisztocén korának sokat kutatott eseményébe az érdeklődő közel 50 főnyi vízműs számára. A Szegedi Tudományegyetem neves professzora, dr. Sümegi Pál az utolsó nagy eljegesedések élővilágának és üledékképződésének érdekességeiről mesélt nekünk szokásos, elragadó stílusában. Azt hiszem, örökké emlékezni fogunk arra, miért volt több kék szemű ember akkortájt. 

Egy országos földtanos rendezvénysorozat októberben végre Békéscsabára is megérkezett! A Geotóp Napok arra hivatottak, hogy bemutassák egy adott város környezetében lévő földtani kincseket. A békéscsabai érdeklődőket főként a felszín alatti vizek témakörét érintve kalauzolták körbe a szakemberek.

Szerencsénk volt egy kutatófúráshoz is ellátogatni az ősz során. Békéssámsonnál egy sajátos, Magyarországon még ritkán alkalmazott rétegrepesztéses technológiával dolgozó kutatást és a hozzá kapcsolódó geológiai és geofizikai módszer lépéseit láthatták a végzősök.

Kivételes lehetőséget kínál Veres Zsolt tanár úr egész évben a geológia iránt érdeklődő és túrázni szerető diákok számára. A Magyar Földtani Védegylet tagjaként geotúrákat szervez szerte az országban, hogy megismertesse, népszerűsítse hazánk földtani örökségét.  Így szeptemberben járt a Nyugati-Mátrában, annak nemérces ásványi nyersanyagait bemutatni, októberben a nógrádi bazaltképződményeket ismertette meg a túrázókkal, novemberben pedig a Mecsek földtani csodáit értelmezhették a vele utazók. A programsorozat természetesen folytatódik, lehet csatlakozni tanár úrhoz és csapatához és minél többet megismerni az országból!

Veres tanár úr rendszeresen tart élménybeszámolókat is. Utazásainak, túráinak kivonatát élvezetes stílusban hallhatták már iskolánk dísztermében, a kollégiumban és a Csabagyöngye Kulturális Központban is többek között Erdély köveiről, az Országos Kéktúráról vagy Békéscsaba geológiájáról.

Előadásokat a jövőben is szervezünk a geológus közönség számára. „Vízműsök a nagyvilágban” címmel tavasszal találkozhattok azokkal a nálunk végzett geológusokkal,akik szakmájuk csábításának engedve a világ különböző pontjaira is eljutottak. 

Márciusban ellátogatunk Budapestre, a Természettudományi Múzeumba. Az állandó és időszaki kiállítások mellett múzeumpedagógiai foglakozások keretein belül betekinthetünk majd az emberfélék törzsfejlődésnek kutatási folyamatába, rekonstrukciókon keresztül megismerkedünk távoli rokonainkkal, életükkel, mindennapjaikkal és képet kaphatunk a gerinces ősállatok kutatásával foglalkozó paleontológus munkájáról is.

Áprilisban kerékpáros látogatást teszünk egy békéscsabai agyagbányába, és választ kapunk például arra a kérdésre, hogy miért olyan híres ez a vidék a téglagyártásáról.

Április elején, szokás szerint Miskolcon rendezik az Országos Földtudományi Diákkonferenciát, ahová egy végzősökből álló csapattal mi is neveztünk. Különleges geofizikai témával és sok saját kutatással igyekszünk minél jobb eredményt elérni ezen a nívós rendezvényen.

Ha április 22., akkor a Föld-napja és szakestély! Szeretnénk a földtanos hagyományoknak megfelelően vidáman, érdekes és minőségi programokkal és szórakozással megtölteni ezt az eseményt, amihez a geológus osztályok, ill. csoportok segítségére is számítunk. Bővebb információval hamarosan jelentkezünk!

Az évet a vizsgák előtt a végzősök nagy, 3 napos balaton-felvidéki terepgyakorlata zárja. Ilyenkor műszerekkel, eszközökkel, mini laboratóriummal vonulunk ki a terepre és igyekszünk minél több helyen és minél többet megvizsgálni azon földtani képződmények közül, amiket az iskolapadok között nehéz: valódi rétegsorokat, bazaltképződményeket, kipreparált homokkőcsúcsokat, bányavágatokat és megannyi geológiai látnivalót. 

2345678

Copyright © 2013. All Rights Reserved.