BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Lengyelországi kirándulás

0A Last Minute ajánlatok mindig is kedvezőek voltak. Így van ez akkor is, ha egy Erasmus + lehetőséggel találja szembe magát az ember.

Hogy mi is az az Erasmus +? Röviden - tömören: az Európai Unió új programja, amely az oktatást, a képzést, a sportot támogatja az ifjúság területén.

Egy keddi délután értesültünk a pénteken, a városi diákönkormányzat segítségével induló nyolcnapos lengyelországi kirándulásról. Ebből is látszik, fontos, hogy érdeklődjünk a városi programok iránt, hiszen e nélkül mi se élhettük volna át életünk egyik legszebb hetét.

Felvettük tehát a program békéscsabai koordinátorával a kapcsolatot, és megbizonyosodtunk arról, hogy igen, pénteken tényleg elutazhatunk Lengyelországba. Előtte azonban még egy-két telefonos egyeztetés a szülőkkel, egészségkártya-ügyintézés és a kirándulások előtti szokásos bevásárlás várt ránk, majd az adott délután elindult a kisbusz hét csabai diákkal. Este kilenckor megérkeztünk a Zakopane melletti faluba, megismerkedtünk az apartmannal, elfoglaltuk a szobákat.

Másnap reggeli után egy bemutatkozó játékkal kezdtünk – persze mindent angolul, ami rengeteg fejlődést adott a nyelvtudásunknak, hiszen több napon keresztül élesben használhattuk azt. A részt vevők között találkozhattunk lengyel, olasz, cseh, lett és magyar diákokkal. Kialakult napi ritmusunk is, reggel 10 órától 14 óráig workshopoztunk, azaz csoportokban különböző - általában prezentálásra váró - feladatokat dolgoztunk ki. Kettőtől négyig ebédidő, szabadidő volt, majd négytől hatig ismét workshop.

A program, amelyen szerepeltünk, az „Equallity in the life and at work” címet kapta (Egyenlőség az életben és a munka területén). A feldolgozandó témák között a kultúra, ennek alapja, a különböző kultúrák közötti különbségek, így az ebből adódó sztereotípiák kialakulása, ennek következménye, a diszkrimináció sorakozott. A munka területén a nők és férfiak egyenlősége, a várandós nők, külföldiek, mozgáskorlátozottak helyzete szolgált témaként. Nagyon megtisztelt bennünket, hogy tulajdonképpen MI képviselhettük a magyar érdekeket.

A munka mellett a szórakozásra is jutott idő, vacsora után a diákoké volt a ház, emellett városnézést (Zakopane) és hegymászó túrát is szerveztek nekünk.

Rengeteg szoros és baráti szálat sikerült kiépítenünk a többiekkel, akikkel ma is tartjuk a kapcsolatot, továbbá mostantól intenzíven figyeljük a többi projekt lehetőséget is.

12310

456

 

78

911

12

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.